Stockholm 17:30
-1,14% Today
+0,48% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-06 12:31:38

BÖRSEN: FORTSATT UPP, H&M TAR TÄTEN, OMXS30 +1,2%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen försvarade vid lunchtid alltjämt förmiddagens stabila uppgång. Samtliga aktier i storbolagsindexet noterades på plus med H&M och SCA i topp.

Uppgången fick stöd av en växande opposition, även internt i det republikanska partiet, mot de nya tullar som president Trump vill införa på import av stål och aluminium.

I Stockholm steg massa- och pappersbolagen sedan irländska Smurfit Kappa tackat nej till ett budförslag från amerikanska International Paper.

Vid 12.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,2 procent till nivån 1.567. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 6 miljarder kronor. I Tyskland steg DAX 1,3 procent och i Frankrike var CAC 40 upp 0,8 procent.

I storbolagsindexet slogs H&M och SCA om toppositionen med uppgångar kring 2 procent.

SCA gynnades sannolikt av att International Paper (IP) har lämnat ett indikativt budförslag på Smurfit Kappa, som dock förkastat förslaget med motiveringen att det inte korrekt återspeglar bolagets utsikter. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med utesluter inte att IP i händelse av ett misslyckande tar sikte på andra bolag i sektorn.

Billerud Korsnäs steg 4,4 procent, Stora Enso 3,3 procent och finländska Metsä Board 2,6 procent. Stora Enso och SCA har dessutom fått höjda riktkurser av Jefferies. I Dublin lyfte Smurfit över 18 procent.

Tydligt upp var det även för Ericsson och Fingerprint Cards, båda upp cirka 1,9 procent. Autoliv, liksom Ericsson ett bolag som ådragit sig investeraren Christer Gardells intresse, fortsatte upp, för dagen med 1,3 procent.

Svagast i storbolagsindexet var Getinge och Swedish Match med uppgångar på 0,3 respektive 0,6 procent.

Råvarubolagen steg överlag, med Boliden och Lundin Mining upp drygt 1,5 procent mot bakgrund av stigande basmetallpriser. Råoljepriserna var stabila i närheten av måndagens högsta nivåer och Lundin Petroleum avancerade drygt 2 procent.

Den europeiska mediesektorn tappade på förmiddagen mark sedan aktivistinvesteraren Viceroy gått till hård attack mot tyska Prosieben och hävdat att bolagets resultat varit artificiellt uppblåsta. MTG vände från en uppgång på cirka 0,3 procent till en lika stor nedgång.

Elekta har tecknat avtal med ett strålbehandlingscentrum i Frankrike om att installera ett planeringssystem för högprecisionsstrålbehandling. Aktien steg 0,8 procent.

Bland mindre bolag backade Karo Pharma 2,7 procent. Bolagets storägare Anders Lönner har i början av mars utökat sitt innehav och kontrollerar därefter 9,7 procent av kapital och röster i bolaget.

IT-bolaget Proact steg 4,4 procent efter att Affärsvärlden i en ny analys rekommenderat köp med hänvisning till en attraktiv värdering.

Spelutvecklaren Staarbreeze lyfte över 7 procent till 10:80 kronor sedan Nordea i en uppdragsanalys beräknat ett kassaflödesbaserat rimligt värde om 13:80-15:90 kronor per aktie.

Uppåt var det även för gruvbolaget Aurient Mining. Edison Investment Research, också det i en uppdragsanalys, hävdar att bolaget är undervärderat hur man än räknar på det. Auriant steg 13 procent.

Ännu mer rusade Invuo Technologies, tidigare Seamless, sedan bolaget träffat ett finansieringsavtal med AJ Group. Aktien rusade 49 procent under god omsättning.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 6 mars

image

Källa: Infront