Stockholm 17:30
+0,97% Idag
+20,03% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-12-12 10:50:48

BÖRSEN: ABB UPP PÅ AFFÄR, H&M TAPPAR, OMXS30 +1,0%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen steg under onsdagen med stöd av viss handelsoptimism. I Stockholm avancerade merparten av OMXS30-bolagen där ABB var i hetluften. H&M gick mot strömmen och sjönk.

Vid 10.40-tiden hade OMXS30 gått upp med 1,0 procent till 1.479. Då hade 3,1 miljarder aktier omsatts.

Knutar i handelskonflikten börjar lösas upp och samtal mellan USA och Kina tolkas positivt. Europabörserna steg med Frankrike i täten för uppgången. CAC-40-index ökade 1,4 procent i Paris. Fordonstillverkare fanns bland vinnarna.

I Stockholm var det mer blandad utveckling bland OMXS30-bolagen. Industribolagen visade måttliga uppgångar medan skogsbolaget SCA avancerade 2,6 procent. Den svenska kronan försvagades på svensk inflationsstatistik som visade att konsumentpriserna sjönk 0,1 procent i november jämfört med månaden innan. Detta väntas gynna skogsbolag. Stora Enso var upp med 2,3 procent.

Mot strömmen gick klädkedjan H&M som tappade 3,1 procent. Den spanska klädkedjan Inditex, där Zara ingår, har rapporterat. Svag försäljning i jämförbara butiker oroade flera analytiker. Aktien tappade drygt 6 procent i Madrid.

ABB handlades slagigt efter uppgifter från asiatiska nyhetsbyråer om att ABB ska ligga i slutförhandlingar om en försäljning av Power Grids till Hitachi för upp till 7 miljarder dollar. Tidigare i november har det i uppgifter från Financial Times uppgetts att Power Grids ska vara värt 10 miljarder dollar. Då uppgavs även att Hitatchi var intresserade. Aktien var upp 3 procent, men vid 10.45-tiden stoppades handeln i aktien.

Telekombolaget Telia har sålt sitt innehav i Kcell till den statliga operatören i Kazakstan. För totalt 75 procent av aktierna i Kcell får Telia 446 miljoner dollar. Telia räknar med en vinst på 1,1 miljard kronor. Aktien steg med 0,5 procent.

ÅF och Loomis har pekats ut som favoriter för 2019 av analyshuset Kepler Cheuvreux. Industrikonsulten ÅF var upp med 2,2 procent medan kontanthanteraren Loomis steg med 1 procent. Autoliv ska däremot undvikas. Aktien tappade 0,3 procent.

Spelutvecklaren Stillfront har förvärvat tyska Playa Games för 20 miljoner euro. Bolaget har fram till september i år genererat intäkter på 7,7 miljoner euro. Aktien var upp med 9,4 procent.

Än mer steg sårvårdsbolaget S2Medical. Bolaget har tecknat distributionsavtal för den colombianska marknaden. Avtalet innebär en initial order värd cirka 0,3 miljoner kronor. Beställningar om minst 3,3 miljoner kronor över de kommande tre åren för att bibehålla distributionsavtalet. Aktien rusade över 15 procent.

Evolution Gaming, har ingått avtal med Unibet, som ingår i Kindred, kring live casino-lösningar på den amerikanska marknaden. Aktien var upp med 2 procent.

CAG, ett konsultbolag med fokus på IT-management, systemutveckling, drift och förvaltning listas på onsdagen på i First North Premier. Bolaget har tagit in 70 miljoner kronor i samband med detta och erbjudandet övertecknades. Teckningskursen i emissionen uppgick till 66 kronor per aktie. Aktien föll vid öppning och handlades ned till 61 kronor.

Senare under eftermiddagen väntar amerikansk inflationsstatistik.


Diagram: OMXS30 onsdagen 12 december

image

Källa: Infront