Stockholm 17:30
+0,07% Idag
+18,87% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-06-14 17:57:34

BÖRSEN: H&M I TOPP NÄR UPPGÅNGSSVITEN BRÖTS, OMXS30 -0,5%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens uppgångssvit bröts på fredagen som inleddes med lägre indexrörelser. En högre svensk inflationstakt än väntat stärkte kronan samtidigt som nedgången tilltog på förmiddagen, men under eftermiddagen återhämtade sig index något med stöd från H&M och defensiva aktier.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 1.590. Aktier för 13,5 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Bland de europeiska börserna var tyska DAX ned 0,3 procent medan CAC40 klarade sig något bättre med en nedgång på knappt 0,2 procent.

Den svenska KPIF-inflationen steg 2,1 procent i maj jämfört med föregående år, vilket var högre än vad analytikerna i Infront Datas sammanställning hade räknat med. Kronan stärktes något mot både euron och dollarn på statistiken, samtidigt tilltog nedgången på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30-indexet klarade sig defensiva aktier bäst, och högt upp i listan syntes Essity, upp 0,8 procent, samt Tele2 och Getinge som var upp dryga 0,4 procent för dagen. H&M steg 1,3 procent inför försäljningsstatistik i nästa vecka.

I motsatt ände av index syntes en rad verkstads- och industriaktier, där SKF, SSAB och Boliden backade mellan 1,6 och 2,4 procent. Även Ericsson var ner 2,3 procent i likhet med sektorkollegan Nokia som backade lika mycket. Jumboplatsen knep dock ABB som sjönk 2,5 procent. Oddo Securities har sänkt sin rekommendation för automationsbolaget till minska från tidigare neutral.

Lundin Petroleum har fått se sin rekommendation höjd till köp från neutral av Goldman Sachs. Aktien belönades med en uppgång på 3 procent. I Lundinfamiljens portfölj avancerade även Lundin Gold 2,9 procent. Fortsatta oroligheter fick guldpriset att återigen stiga på fredagen och befinner sig nu nära den högsta nivån på fem år.

I bettingsektorn tillhörde Net Ent vinnarna med en uppgång på drygt 1,3 procent till 30:20 kronor. Nordea har höjt sin riktkurs till 50 kronor från tidigare 45 kronor med en upprepad köprekommendation för kasinounderleverantören, vars aktie har pressats ner över 30 procent sedan det svaga bokslutet i februari.

Inom hälsovårdssektorn föll Vitrolife, som är leverantör av utrustning i samband med IVF-behandlingar, 9,3 procent. Varken Vitrolifes vd Thomas Axelsson eller ett flertal av de analytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med hade någon förklaring till kraftiga kursrörelsen.Izafe, som handlas på First North, har tecknat avtal med en aktör i Italien för att ingå i vårdkonceptet Sempli Farma, vars syfte är att minska vårdkostnader och effektivisera det italienska sjukvårdssystemet. Aktien belönades med en uppgång på 7,6 procent.

SEB Equities har inlett bevakning av konsumentproduktföretaget Duni med rekommendationen köp och riktkursen 160 kronor. Aktien belönades med en uppgång på 4,4 procent till 113:20 kronor.

Fastighetsbolaget Tingsvalvet gjorde premiär på Spotlight Stock Market. Det senaste avslutet på 102:50 kronor innebar en uppgång med 2,5 procent jämfört med listningskursen på 100 kronor.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 14 juni

image

Källa: Infront