Stockholm 17:30
-0,60% Idag
+13,07% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-02-11 08:41:35

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NÅGOT UPP EFTER NYHETSTUNN MORGONSTOCKHOLM (Direkt) Efter en morgon med få nyheter och inför en dag där agendan är lövtunn väntas Stockholmsbörsen öppna lätt upp. Rapportfloden stannar tillfälligt av på måndagen för att ta ny fart senare i veckan.

Fredagens aktiehandel i USA stängde med små förändringar där Dow Jones var ner 0,2 procent samtidigt som S&P 500 och Nasdaq var marginellt på plus. Alla de större aktieindexen avslutade på dagshögsta.

Måndagens Asienhandel visar på mer bestämda uppgångar i skuggan av ett helgstängt Tokyo. Shenzhensbörsen i Fastlandskina har stigit 2,7 procent och i Hongkongs noteras Hang Seng 0,5 procent upp.

Vid 8.35-tiden pekade terminen för tyska DAX 0,4 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,3 procent.


Från den globala arenan noteras:

* Samtalen mellan republikaner och demokrater i den amerikanska kongressen, om finansiering för gränssäkerhetsåtgärder, har kollapsat. Det sade republikanske senatorn Richard Shelby till Fox News Sunday på söndagen, enligt Reuters.

* Brittiska premiärministern Theresa May kommer under veckan att lova att ge parlamentet ytterligare en chans att ge sin syn på brexit före 27 februari när hon försöker köpa mer tid för att förhandla ett nytt avtal med EU, rapporterar Reuters.

* Dollarn handlades kring högsta nivån på sex veckor med fokus på de stundande handelssamtalen mellan Kina och USA där parterna möts i Peking senare i veckan. Kronan handlas nu på morgonen till 9:27 mot dollarn.


I morgonens nyhetsflöde:

* Mackmyra uppgav på fredagskvällen att bolaget inte nått den försäljningsnivå som planerats och som verksamheten organiserats utifrån. Den ökning som varit i årets omkostnader tynger resultat och kassaflöde i större utsträckning än planerat. Just nu genomförs därför ett effektivitetsprogram.

* Chromogenics har satt ett nytt omsättningsmål för 2019, cirka 80 miljoner kronor, för att ge en uppdaterad bild av affärsläget i verksamheten.

* Catena Medias vd Per Hellberg har köpt 54.800 aktier i bolaget för 73:92 kronor per aktie, motsvarande ett värde om lite drygt 4 miljoner kronor.


Rekommendationer:

* Dagens Industri sätter köp på Cloetta.

* Börsveckan ger i senaste numret köpråd för Rejlers och Eolus medan det blir säljrekommendation för Bygghemma och Footway.

* SEB Equities höjer Millicom till köp (behåll) samtidigt som riktkursen sänks till 650 kronor (660). Stängning i fredags 572.

* Jefferies International sänker Securitas till underperform (behåll).

* ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Hansa Biopharma till 270 kronor (330) och upprepar köp. Stängning i fredags 221.

* Pareto Securities höjer riktkursen för Dometic till 90 kronor (80) och upprepar köp. Stängning fredags 70:50.

* Handelsbanken Capital Markets höjer AAK till öka (minska) och riktkursen till 140 kronor (130). Stängning fredags 129:54.

* Pareto Securities återupptar sin bevakning av Shamaran Petroleum med rekommendation köp och riktkurs 1:00 krona. Stängning fredags 62 öre.

* Handelsbanken Capital Markets sänker Skanska till öka (köp) och riktkursen till 175 kronor (180). Stängning fredags 150:40.