Stockholm 13:39
0,00% Idag
-1,04% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-07-01 10:34:54

BÖRSEN: VERKSTAD I TOPP PÅ STARK BÖRS, OMXS30 +1,1 %STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade klart upp på måndagsmorgonen i spåren av en lättnad i handelskonflikten mellan USA och Kina. Under helgens G20-möte signalerade USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping att det kan finnas en möjlighet till ett handelsavtal och ledarna har kommit överens om att återuppta handelsförhandlingarna.

Vid 10.20-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,1 procent till nivån 1.640. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX-index upp 1,3 procent och franska CAC upp 0,8 procent.

Verkstadsbolagen gick starkt och flera noterade uppgångar över 2 procent. Bäst gick det för Volvo som var upp 2,2 procent, tätt följt av Atlas Copco som steg 2,1, medan Electrolux intog bottenposition med en nedgång på 1,4 procent.

Telia var upp 1,7 procent till drygt 42 kronor. Barclays Capital har höjt sin rekommendation för Telia till övervikt från undervikt. Riktkursen höjdes samtidigt till 50 från 40 kronor.

H&M har också fått höjda riktkurser, från både Nordea Markets och RBC Capital Markets med upprepade rekommendationer, sälj från Nordea Markets och sector perform från RBC Capital Markets. Aktien utvecklades dock svagare än index under måndagsmorgonen och föll 0,2 procent, efter att ha stigit förra veckan efter bolagets delårsrapport.

SSAB följde inte heller med övriga storbolagen i uppgången utan tappade 0,3 procent till kursen 32:30 kronor. JP Morgan har sänkt sin rekommendation för stålbolaget till undervikt från neutral. Riktkursen är 35 kronor.

Donald Trump lättade på delar av restriktionerna mot Huawei efter helgens G20-möte. Den tidigare svartlistningen förväntades kapa Huaweis globala försäljning med mellan 40 och 60 procent. Nokia och Ericsson, som tidigare fört samtal med amerikanska teleoperatörer som använder sig av teknik från Huawei, noterade mindre uppgångar på en annars stark börs.

Ericsson har även fått en sänkt rekommendation från Santander till behåll från köp, med en riktkurs på 96 kronor. Aktien var upp 0,7 procent på måndagsmorgonen till 88:68 kronor.

Soltech Energy ökade 9 procent efter nyheten att bolagets samägda bolag, ASRE, har tecknat en order för en solenergianläggning. Intäkterna beräknas till totalt cirka 164 miljoner kronor under avtalens 20-åriga löptid.

Image Systems har fått ordrar från amerikanska försvaret på cirka 2,4 miljoner kronor. Aktien klättrade över 4 procent på måndagsmorgonen.

Alelion Energy Systems steg nästan 4 procent. Bolaget har tecknat ett avtal med Gama Aku i Turkiet om leveranser av litiumjonbatterier och service för truckar i Turkiet och stora delar av Mellanöstern. I samband med undertecknandet mottog Alelion en första order på litiumjonbatterier till ett värde av 40.000 euro.

Adapteo handlades till 125 kronor under sin första handelsdag i samband med listningen på Nasdaq Stockholms Mid Cap.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index onsdag 26 juni

image

Källa: Infront