Stockholm 17:30
-1,59% Idag
+12,13% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-12 13:58:48

BÖRSEN: PÅ VÄG MOT MINUS MED ERICSSON SOM BROMS, OMXS30 +0,1%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte på knappt plus på måndagseftermiddagen, med ickecykliska papper i topp och Ericsson som främsta sänke. Sektorvis var bank och verkstad i topp.

OMXS30 handlade omkring klockan 13.50 på dagslägsta, upp 0,1 procent till 1.592. Håller uppgången i sig - USA-terminerna låg på smärre plus en timme före öppning på Wall Street - blir det sjätte positiva handelsdagen i rad, delvis med fredagens starka jobbsiffra i USA som drivkraft. Omsättningen uppgick till 6,5 miljarder kronor, med Nordea och H&M i toppen.

Banken var utan att ha lämnat några nyheter tillsammans med också indextunga Atlas Copco främsta draglok i OMXS30 via uppgångar på knappt 1 procent. Verkstadsbolaget toppar Barclays lista över bolag man ska satsa på om man tror på fortsatt konjunkturförbättring, vilket Barclays gör och höjer riktkursen till 420 från 410 kronor.

Atlas Copco A steg 0,8 procent till knappt 360 kronor och låg i OMXS30-toppen strax efter Swedish Match och Astra Zeneca. H&M förlorade sin tidigare tätplats i takt med att uppgången på som mest 1,5 procent vände till nedgång. RBC:s analytiker Richard B Chamberlain, som följer både H&M och Zalando, har publicerat en ny köpanalys till tyskens förmån och sänkte sina rekommendationer för H&M tidigare i år.

För Swedish Match har Handelsbanken höjt sin rekommendation till köp från öka. Riktkursen höjs från 360 till 450 kronor, 22 procent över nuvarande kurs. Aktien steg 1,1 procent till 368:30 kronor, och är upp cirka 20 procent senaste månaden.

I Astra Zenecas fall tycks nyheten om försening i immunterapistudien Mystic ha tolkats positivt. Studien nådde inte sina primära mål när resultat redovisades i somras, men flera andra läkemedelsbolag har lyckats vända inledande motgångar i immunterapistudier till framgångar. Läkemedelsbolaget steg 1,1 procent.

Jumbo i OMXS30 var Getinge på minus 3,3 procent, efter att ha stigit nästan 9 procent under förra veckan.

Ericsson var näst sämst på minus 1,3 procent och 56:16 kronor efter säljrekommendationer i både Dagens Industri och hos tyska DZ Bank. Dagens Industri anser aktien vara värd 45 kronor, och bankens riktkurs är 51 kronor.

Bostadsbyggaren JM avancerade 3 procent. Enligt SEB:s boprisindikator tror de svenska hushållen på en starkare utveckling för bostadspriserna i mars jämfört med vad de gjorde föregående månad. Indikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 4 i mars jämfört med -7 i februari.

Det rapporterande medicinteknikbolaget Sectras aktie steg 5,5 procent till ett p/e-tal över 40 räknat på senaste tolv månadernas nettoresultat. Orderingången steg 12 procent under november-januari, och rörelsemarginalen steg till 17 från 16 procent i kvartalet.

Börsveckan rekommenderar köp av Swedol och Sivers IMA och sälj av Sportamore. Börsen reagerade med att handla upp de två förstnämnda med 1,7 respektive 5,5 procent. Sportamore tappade knappt 2 procent.

Alimak steg drygt 2 procent efter att ha fått en order från Kina värd cirka 48 miljoner kronor.

Diamyd Medical uppgav på morgonen att en sjätte delrapport från studien Diagnode-1, där diabetesvaccinet Diamyd ges direkt i lymfkörtel, visar ett fortsatt positivt kliniskt förlopp. Aktien var 6,5 procent upp.

Två besked om emissioner satte avtryck på smålistorna. Arocell backade hela 28 procent på First North efter beslutet om en företrädesemission som ska tillföra bolaget cirka 35 miljoner kronor. Nanologica ska göra en nyemission där högst cirka 55,4 miljoner tas in för att finansiera ett läkemedelsprojekt i egen regi, fortsatt tillväxt i verksamheten samt återbetalning av lån. Aktien rasade 36 procent på Aktietorget.

Desto bättre gick det för där listade bioteknikbolaget Quiapeg, som har ingått ett kinesiskt licensavtal och steg 35 procent.

USA har ställt om till sommartid så handeln i New York drar i gång klockan 14.30 svensk tid. Om två veckor följer Sverige efter och USA-öppningen kommer då åter att vara 15.30.