Stockholm 17:30
+0,50% Idag
+21,22% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-06-19 08:35:33

BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING I KORTEN INFÖR FED-MÖTESTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda onsdagen nära nollstrecket efter att börserna i USA, liksom i övriga världen, stärktes på bred front på tisdagen med stöd från Mario Draghis uttalande om att extra lättnader kan komma att behövas i euroområdet.

Ytterligare stöd kom från att president Donald Trump twittrat att han och Kinas president Xi Jinping kommer att ha ett enskilt möte vid G20-mötet i Japan, något som också Kina bekräftade.

Vid 8.25-tiden handlades terminerna för tyska DAX och franska CAC 40-indexet strax över nollan. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMX30-index med 0,3 procent.

Asienbörserna fortsatte starkt upp på onsdagsmorgonen, svensk tid, med uppgångar omkring 2 procent med Kina i toppen.

Dollarn handlades nära sin högsta nivå på två veckor på onsdagen. Fokus för dagen ligger främst på Fed-mötet som avslutas ikväll där centralbanken väntas lämna räntan oförändrad. Fed-chefen Jerome Powell håller presskonferens kort efter.

På tisdagen satte president Donald Trump ytterligare press på Jerome Powell efter rapporter om att Vita huset har undersökt möjligheter att frånta honom jobbet. Enligt Donald Trump har Feds räntehöjningar undergrävt hans arbete för ekonomin och landet.

På råvarufronten noterades uppgångar i storleksordningen 2 procent för basmetallerna på tisdagen. På onsdagsmorgon märktes en mindre nedåtrekyl.

I Sverige vinstvarnade omsorgsbolaget Attendo på tisdagskvällen och pekade på lägre försäljningstillväxt från nya omsorgsplatser i Finland.

Vinterturismbolaget Skistar redovisar ett rörelseresultat om 319 miljoner kronor (370) för det tredje kvartalet (mars-maj).

Dessutom redovisar klädbolaget MQ ett resultat efter skatt på -5 miljoner kronor för det tredje kvartalet (21). Jämförbar försäljning minskade med 7,7 procent.

Bioteknikföretaget Cellink har genomfört den riktade nyemission av 550.000 aktier som aviserades och inleddes efter börsstängning på tisdagen. Placeringskursen blev 270 kronor, en rabatt om knappt 6 procent jämfört med gårdagens stängningskurs.

Ericsson har fått ett 5G-kontrakt från den alaskiska teleoperatören GCI och verkstadskoncernen SKF investerar cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager

Swedbank Robur, som kontrollerar 6,8 procent av kapital och röster i Oriflame, meddelade på tisdagskvällen att det har för avsikt att acceptera budet från ägarfamiljen på bolaget. Sedan tidigare har fjärde AP-fonden accepterat budet.

På rekommendationsfronten har Baird höjt riktkursen för Volvo till 158 kronor från 138 kronor. Rekommendationen neutral upprepas.

Essity däremot har fått en sänkt rekommendation från Pareto Securities till behåll från köp med en riktkurs på 320 kronor.

På dagens makroagenda väntas bland annat statistik över svensk arbetslöshet för maj klockan 9.30 och Storbritannien redovisar konsumentprisindex för maj klockan 10.30.