Stockholm 17:30
-0,34% Idag
+16,00% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-10-11 11:05:37

RÄNTOR/VALUTOR: STARKARE KRONA EFTER HÖGRE INFLATIONSTOCKHOLM (Direkt) Kronan stärktes på torsdagen efter högre inflation än väntat i september och yenen har stärkts sedan onsdagen efter börsfall runtom i världen.

KPIF-inflationen blev 2,5 procent i september, mot en prognos om 2,3 procent enligt SME Direkt. Riksbankens prognos pekade på 2,4 procent. KPIF exklusive energi uppgick till 1,6 procent, vilket var i linje med Riksbankens prognos.

Till månadsförändringen i KPI bidrog framförallt prishöjningar på kläder, som påverkade uppåt med 0,3 procentenheter.

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, skrev i en kommentar att siffran innebär en suck av lättnad för Riksbanken.

Sett till detaljerna är utfallet i stort övertygande, skrev han. Bakom överraskningen låg till viss del högre priser på frukt och grönt, vilket kan visa sig vara tillfälligt till följd av väder och en svagare krona.

"Vänder man sig mot olika indikatorer på underliggande inflation är dock slutsatsen att det var en robust ökning i inflationen. Och Riksbankens brett baserade inställning till denna analys kommer säkert notera att tjänstepriser har vänt efter en blek utveckling tidigare i år", skrev han.

Nordea var inne på samma spår och skrev att sammansättningen var goda nyheter för Riksbanken med en starkare ökning i tjänsteinflationen än väntat.

"Utfallet stöttar vår syn om en räntehöjning i december", skrev Nordea.

Cecilia Skingsley talade på torsdagen och ville inte kommentera torsdagens inflationssiffra, men sade att den huvudsakliga bilden just nu är att den ekonomiska utvecklingen är god och inflationen nära målet.

Om något allvarligt händer kommer Riksbanken behöva se över sina planer, men ännu har inget hänt som ändrar hennes syn sade hon.

"Vi har haft en lång period då vi har legat vid målet och haft inflationsförväntningar som är förankrade, så om ekonomin fortsätter enligt prognos finns det utrymme för gradvis neddragning av den expansiva penningpolitiken", sade hon till reportrar, enligt Bloomberg News.

På förmiddagen handlades kronan omkring 10 öre starkare mot både euron och dollarn, på 10:40 respektive 9:01.

Tyska räntor handlas 2-5 punkter ned, medan italienska räntor är 10-15 punkter upp, med tioåringen på 3,60 procent.

Amerikanska räntor har handlats kring 3,16 procent på torsdagsförmiddagen efter att ha sjunkit brant på onsdagskvällen i en "safe haven"-rörelse. Samtidigt har dollarindex tappat omkring 0,3 procent på två dagar.

Tidigare stigande räntenivåer och mer uttalad oro för vad handelskonflikten mellan USA och Kina ska innebära konkret har bidragit till korrektionen på marknaderna.

"Aktiemarknaderna är inlåsta i en kraftig avsäljning, med oro för hur långt räntorna kommer att stiga, varningar från IMF om risker mot den finansiella stabiliteten och fortsatta handelsspänningar som alla driver osäkerheten", skrev ANZ i en kommentar enligt Reuters.

Ränteuppgången i USA gör obligationer mer attraktiva och skapar ett utflöde från aktier, men påverkar också den ekonomiska aktiviteten och vinstutsikterna.

Den amerikanska tioåringen steg i förra veckan på förväntningar om fortsatta Fed-höjningar, och toppade på 3,26 procent i tisdags.

Bedömare säger till Financial Times att korrektionen kan vara en förenad reaktion på ränteuppgången och att den simultana nedgången i aktier och obligationspriser har stört algoritmerna hos en del aktörer.

"Det har varit en viss skada skedd för dessa strategier och det kommer att ta lite tid att rebalansera dem", sade Peter Tchir på Academy Securities.

Amerikanske finansministern Steven Mnuchin sade att han inte var överraskad över korrektionen efter en längre tids uppgång, men att ekonomin i grund och botten fortfarande är stark.


torsdag kl 10.55 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:0093 (9:1063) Statsobl 2y -0,40 (-0,43)
EUR/SEK 10:4034 (10:4973) Statsobl 10y 0,72 (0,73)
EUR/USD 1:1547 (1:1528) Ty obl 10 0,50 (0,56)
US obl 10 3,16 (3,22)