Stockholm 17:30
-0,34% Idag
+16,00% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-16 17:49:52

BÖRSEN: SKOGSBOLAG STEG PÅ DYSTER BÖRS, MQ FÖLL, OMXS30 -1,2%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen sjönk under veckans sista handelsdag. En utdelning i Nordea tyngde men även nedgångar för industribolagen. Skogsbolagen utgjorde ett piggt inslag på en i övrigt trög börs. MQ rasade på svag delårsrapport.

Vid stängning var OMXS30, där Stockholmsbörsens 30 största bolag ingår, ned med 1,2 procent till 1.573. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 21,5 miljarder kronor.

Eftermiddagens amerikanska statistikskörd passerade börserna obemärkt förbi. USA-börserna handlades vid svensk stängning även åt olika håll med Dow Jones Index svagt upp och Nasdaq Composite något ned. Tyska DAX-index steg med 0,4 procent där fordonstillverkarna bidrog till uppgång.

På Stockholmsbörsen sjönk Nordea 8,3 procent där en utdelning på 0:68 euro motsvarande 7:20 kronor avskildes. Nordea-aktien sjönk 8:08 kronor till 89:06 kronor.

Skogssektorn var annars en av få ljuspunkter på Stockholmsbörsen. Den finländska förpackningskoncernen Metsä Board har höjt sina vinstprognoser för det första kvartalet och gav allmänt positiva besked om marknaden. Metsä Board steg 8,6 procent i Helsingfors. Beskedet från öst spred sig snabbt till Stockholm där skogsbolagen SCA och Stora Enso ökade med 2,0 respektive 1,8 procent.

Verkstadsbolagen fanns bland förlorarna och tyngde utvecklingen i OMXS30. Volvo sjönk 1,3 procent och Sandvik med 0,9 procent.

Dagens förlorare var klädbolaget MQ som rasade drygt 16 procent. Bolaget redovisade en kraftig försämring i den jämförbara försäljningen som sjönk med 11 procent i kvartalet under perioden december till februari. Bolaget redovisade även en kvartalsförlust på 3 miljoner kronor.

"Självklart är det så att ingen företagsledning i Sverige ser denna typ av siffror utan att agera. Men vi ska göra rätt saker och i rätt takt, och det kommer vi att göra grundligt och komma tillbaka innan vi presenterar det i detalj", besvarade MQ:s vd Christina Ståhl en fråga under rapportkonferensen om det är aktuellt att stänga butiker.

Sektorkollegan Kappahl föll med 7,3 procent. Bolaget kommer med sin rapport om en vecka.

Torsdagens stora förlorare Clas Ohlson fortsatte ned på fredagen med ytterligare 6 procent. Aktien har hittills i år tappat över 21 procent. ABG Sundahl Collier har sänkt sin rekommendation till behåll från tidigare köp.

Kontraktstillverkaren Note backade 3 procent. En av huvudägarna, Creades, har sålt halva sitt innehav och har nu kvar 11 procent och näst största ägare i bolaget.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 16 mars

image

Källa: Infront