Stockholm 17:30
-0,20% Idag
+13,94% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-02-05 17:45:02

BÖRSEN: DYSTER START PÅ VECKAN, RATOS FÖRLORARE, OMXS30 -2,4%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen föll rejält på måndagen där samtliga OMX30-bolag noterades på minus. Därmed följde Stockholm en svag utveckling för de större börserna ute i Europa. Nedgången utlöstes av inflationsoro och stigande räntor i fredags med stora nedgångar i USA.

OMXS30 sjönk med 2,4 procent till 1.546. Banker, verkstad och telekom med Ericsson i spetsen tyngde. Även investmentbolagen Investor och Kinnevik hade en tung dag på börsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 23,9 miljarder kronor.

Räntorna vände ned på måndagen efter att tidigare noterat toppnivåer. Stark statistik, där USA-jobbrapporten i fredags visade de högsta löneökningarna sedan 2009, har bidragit till bilden av ett ökat inflationstryck, fler Fed-höjningar och stigande långräntor.

John Williams, Fed-chefen i San Francisco som är röstande i FOMC i år, sade på fredagen att både tre och fyra räntehöjningar under 2018 är "rimliga att se som alternativ i det här skedet".

Bland storbolagen tyngde Ericsson efter sänkt rekommendation vilket fick aktien att sjunka med 4 procent. Bank of America Merrill Lynch har nedgraderat aktien till underperform från tidigare köp. Banken menar att förra veckans rapport var en besvikelse med begränsade förbättringar och att omfattande åtgärder behövs för en återhämtning.

Sandvik gjorde bokslut för 2017 med en avslutande stark kvartalsrapport som överträffade förväntningarna. Vd:n Björn Rosengren uttalade sig även om att konjunkturen var stark och att ett storförvärv rycker allt närmare, detta tack vare starkt kassaflöde och tidigare gjorda avyttringar. Aktien sjönk 1,9 procent.

Bland övriga storbolag i fokus noterades Volvo som trots stark lastbilstatistik från amerikanskt håll och en köprekommendation i Dagens Industri tappade 2,4 procent.

Dagens stora förlorare var investeringsbolaget Ratos. Aktien rasade närmare 18 procent efter fredagskvällens vinstvarning. Det fjärde kvartalet kommer att belastas med nedskrivningar på 550 miljoner kronor inom de båda innehaven Diab och HL Display. Bolagsportföljen uppvisar även ett betydligt lägre resultat för det fjärde kvartalet 2017 jämfört med 2016, uppgav Ratos.

Bland förlorarna fanns även kosmetikabolaget Oriflame. Aktien sjönk 7,4 procent efter att bolaget fått sänkt rekommendation till sälj från tidigare behåll av DNB Markets.

Hexpol tappade 6,6 procent efter att DNB i en analys valt att sänka sin rekommendation från behåll till sälj. Banken menar att glansdagarna är över för bolaget och att multiplarna borde komma ned.

Dagens vinnare var intimvårdsbolaget Ellen vars aktie på senare tid stärkts av uppgifter om distributionsavtal i Kina. Efter kraftiga uppgångar i fredags fortsatte aktien upp under måndagen med drygt 80 procent.