Stockholm 17:30
0,00% Idag
+28,15% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2020-01-14 08:43:29

BÖRSEN: TERMINER PEKAR PÅ OREGELBUNDEN ÖPPNINGSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna kring oförändrade nivåer på tisdagen. Stigande kurser i USA dagen före och förhoppningar inför den planerade amerikanska och kinesiska påskriften av ett så kallat fas 1-avtal på handelsområdet på onsdag ger stöd.

Den amerikanska rapportperioden drar i gång med några storbanker i eftermiddag när JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo öppnar sina böcker.

På svensk front har bettingbolaget Kindred vinstvarnat.

De europeiska terminerna noterade små rörelser inför öppningen. Vid 8.30-tiden låg terminen för tyska DAX-index på +0,1 procent och terminen för franska CAC40 på oförändrat. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade samtidigt en öppning på +0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. USA-terminerna låg strax under nollstrecket på morgonen svensk tid.

På måndagen stängde Dow Jones storbolagsindex upp 0,3 procent, det bredare S&P 500 steg 0,7 procent och Nasdaqs kompositindex med +1 procent.

I Asien utvecklades börserna blandat på tisdagen. Tokyobörsen steg när handeln återupptogs efter helgstängt dagen före medan Kinabörserna rörde sig aningen nedåt eller runt oförändrat. Trump-administrationen slopade på måndagen Kinas status som valutamanipulatör. Enligt USA har Kina gett löften om att inte devalvera sin valuta yuanen och har gått med på att publicera valutakursinformation.

"Washingtons beslut att slopa Kinas status som valutamanipulatör har bidragit till den positiva stämningen som redan råder inför undertecknandet av handelsavtalet", sade Minori Uchida, chefsvalutastrateg vid MUFG Bank, till Reuters.

Oljepriset har haft små rörelser på tisdagsmorgonen efter måndagens prisnedgång.

Bettingbolaget Kindred vinstvarnade på måndagskvällen. Sedan rapporten för tredje kvartalet har spelöverskottet på de flesta marknader påverkats av en svag bruttomarginal i sportboken, framgår av ett pressmeddelande från bolaget vars ebitda-resultat för det fjärde kvartalet klart understiger analytikers förväntningar. Underliggande preliminärt ebitda-resultat för det fjärde kvartalet beräknas uppgå till mellan 27 och 32 miljoner pund. Här indikerade Infront Datas analytikersammanställning 47 miljoner pund.

Storytel håller kapitalmarknadsdag på tisdagen och ljudboksbolaget har inför den meddelat prognoser och mål. Bland annat räknar Storytel med en abonnenttillväxt på 36 procent under 2020 och att därmed nå 1,5 miljoner betalande kunder. Streamingintäkterna väntas samtidigt öka till mellan 1,9 och 2,0 miljarder kronor under året, motsvarande en intäktstillväxt på mellan 32 och 35 procent.

Den brittiska nätmodehandlaren Boohoo lämnar på nytt en positiv vinstvarning för helårsperioden som löper ut i slutet av februari. Boohoo har under räkenskapsåret 2019/2020 justerat upp sina helårsprognoser i omgångar.


Rekommendationer

* SEB Equities höjer sin rekommendation för Nobia till köp från behåll. Riktkursen ökas till 82 från 61 kronor, enligt Bloomberg.

* ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Trelleborg till sälj. Riktkursen ligger kvar på 155 kronor.

* ABG Sundal Collier drar också ned sin rekommendation för Dometic till sälj och riktkursen från 90 till 85 kronor.

* Samma analyshus sänker även sin rekommendation för ABB till sälj. Riktkursen höjs dock samtidigt från 180 till 190 kronor.


Makroagendan

* SCB: hushållens konsumtion november kl 9.30

* USA: NFIB småföretagarindex december kl 12.00

* USA: KPI december kl 14.30

* Olja: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30