Stockholm 17:30
+0,46% Idag
+18,01% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-29 12:04:33

SMÅBOLAG: SEDANA VINNARE OCH IMMUNOVIA LÄMNAR FIRST NORTHSTOCKHOLM (Direkt) Det har varit gott om rörelser i veckan på de mindre listorna. Under torsdagen strax innan stängning hade Carnegie Micro Cap Index Sweden backat med 1,4 procent och First North 25 har fallit med 4,7 procent sedan början av veckan. Börsen mätt som OMX Stockholm Gi, som återinvesterar utdelning, har gått ned med 0,8 procent.

Globala börser har under mars oroats av ett eventuellt handelskrig med Kina. När denna oro väl klingat av har investerare valt att lätta på sina teknikinnehav efter turbulensen kring Facebook vilket påverkat handeln i veckan.

För de större bolagen med marknadsvärde över 1 miljard kronor har det varit nedgångar för spelbolagen THQ Nordic och Paradox med drygt 2 procent. Kopparbergs och Fortnox har däremot stigit med 2 procent. Bäst har det gått för Storytel som klättrat 8 procent. Svenska Dagbladet skriver på fredagen att Storytel nu erövrar ljudboksmarknaden land före land och enligt vd Jonas Tellander trycker bolaget "hårt på gaspedalen".

I början av mars tog Pareto upp bevakning med en köprekommendation av ljudbolaget med riktkurs 105 kronor. Aktien handlas nu kring 88 kronor.

På First North har Sedana Medical stigit med 20 procent i veckan efter att Pareto kommit med en kraftigt höjd riktkurs. Pareto anser att det är hög tid att inte en mindre försiktig inställning och väljer att höja sin riktkurs från 51 kronor till 100 kronor och upprepar tidigare köprekommendation. Medicinteknikbolaget är på väg att etablera en ny standard för sedering med hjälp av inhalering i stället för intravenöst på intensivvårdsavdelningar vilket kan bli standard menar Pareto i sin analys.

Även Immunovia fortsatte sin resa upp med drygt 15 procent i veckan. Aktien har gått starkt med en uppgång på 36 procent hittills i år. Bolaget, som utvecklare test för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer, ska flytta från First North till Stockholmsbörsen och gör nu sin sista dag på First North. Immunovia ska inleda kommersialiseringen av sitt test, Pancan-d någon gång under det andra halvåret. Målsättningen är att nå en omsättning på 250-300 miljoner kronor 2021 baserat på "self-pay"-försäljning. 2023 väntar sig bolaget en omsättning på 800-1.000 miljoner inkluderat "self-pay" och kostnadsersättning i Europa och USA.

Bland förlorarna på First North hittas modekedjan Wesc som fallit med 15 procent i veckan. Bolaget är under rekonstruktion och har behov av att stärka upp sin balansräkning. Under 2017 minskade bolaget sin försäljning med 32 procent till 83 miljoner kronor och redovisade även en förlust om 57 miljoner kronor.

Sportboksleverantören Kambi sållar sig även till förlorarna denna vecka. Aktien har tappat nära 10 procent på First North men är fortsatt upp 6 procent sedan årsskiftet. Affärsvärlden anser i en analys att det är vänteläge. Aktien ses som fullvärderad samt att omregleringen i Sverige och Nederländerna 2019 kommer ha en dämpande effekt på resultatet.

Medicinteknikbolaget Integrum som utvecklar och marknadsför system för skelettförankrade proteser, blev stor förlorare när bolaget lades fram sina siffror i det brutna räkenskapsårets tredje kvartal. Framförallt tog marknaden fasta på att försäljningen påverkats negativt av den anmälan som Sahlgrenska Universitetssjukhuset gjort till myndigheter avseende komplikationer med Integrums tidiga implantat. Bolaget som är noterat på First North tappade 22 procent i veckan och har sedan årsskiftet backat med 57 procent.

Spelstudion Three Gates har stigit kraftigt på NGM med en uppgång på närmare 30 procent sedan inledningen av veckan. Bolaget har nyligen avslutat sin nyemission där teckningskursen låg på 7 kronor och där bolaget tog in 18 miljoner kronor. Three Gates har behov av kapital för att säkerställa en lansering av tjurridningsspelet 8 to Glory till konsol. I spelportföljen finns även flugfiskespelet Main Stream Fishing som även det är under utveckling. Three Gates har haft en tuff resa på NGM sett till ett år tillbaka då aktien fallit med över 70 procent.

På Aktietorget tillhör kaffetillverkaren Sjöstrand Coffee vinnarna i veckan. Aktien har gått upp med över 70 procent. Bolaget har nyligen genomfört en kvittningsemission för att betala lån till huvudägarna och en företrädesemission som inbringat 4,6 miljoner kronor. Bolaget marknadsför en espressomaskin med komposterbar kapsel. Veckans uppgång gör att aktien återhämtat en del av den nedgång som skett tidigare i år. Sedan årsskiftet är aktien alltjämt ned med 40 procent.