Stockholm 17:30
-1,14% Today
+0,48% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-07 10:18:29

BÖRSEN: SVAG INLEDNING, ÄNDRADE REKAR GÖR AVTRYCK, OMSX30 -0,4%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen ned i likhet med de större marknaderna i Europa. En viss återhämtning kunde noteras den första handelstimmen, men minustecknen dominerade och inom OMXS30 noterades 23 aktier lägre. Bankaktierna hade en överlag positiv utveckling.

En av dagens i förväg stora händelser är EU-kommissionens beslut om motåtgärder mot de amerikanska ståltullarna där en pressträff hålls klockan 11.30.

President Donald Trumps främste ekonomiske rådgivare Gary Cohn, som varit kritisk mot att införa stål- och aluminiumtullar, har beslutat att avgå. Under onsdagen väntas nästa bricka i det växande tullpusslet då EU-kommissionen ska besluta om motåtgärder. Mediauppgifter har redan talat om tullar på 25 procent på en rad produkter från USA som stål, olika industrivaror, kläder, skor och bourbon.

Klockan 10.10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner med 0,4 procent till nivån 1.553. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 2,5 miljarder kronor. Ute i Europahandeln var franska CAC och tyska DAX bägge 0,4 procent ner.

I botten av storbolagsindex återfanns Fingerprint och Volvo, ned 2,4 respektive 1,5 procent. Ericsson noterades 1,3 procent lägre.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Nordea till köp, från tidigare behåll och aktien avancerade 0,6 procent. Deutsche har även justerat upp Swedbank till behåll (sälj). Swedbank steg 0,3 procent.

Även Alfa Laval låg marginellt på plus, upp 0,1 procent till 191 kronor. Credit Suisse har höjt Alfa Laval till outperform (neutral) med riktkursen 230 kronor.

Husqvarna tappade 3,7 procent. SEB, som sänkt sin rekommendation för trädgårdsbolaget till behåll (sälj), tror att det kalla vädret i Europa kan leda till en besvikelse i fråga om försäljningsvolymer i det första kvartalet som är en viktig införsäljningsperiod för Husqvarna.

Den amerikanska mäklarfirman William O'Neill inleder bevakning av Oriflame med en köprekommendation och kosmetikaaktien var 1,5 procent upp.

Även Clas Ohlson avancerade, upp nära 4 procent, sedan Nordea höjt rekommendation för prylkedjan behåll (sälj).

Energilagringsbolaget Saltx inleder ett utvecklingssamarbete med specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö. Bolagen ska ta fram en storskalig tillverkningsmetod för papper som bestryks med materialet grafen. Grafenpappret ska fungera som bärare av Saltx nanobehandlade salt. Saltx steg drygt 2 procent.

Dagens Industri har gjort en djupdykning i gamingsektorn och bland annat konstaterat att THQ Nordic ser "väldigt billig ut". Spelaktien steg 3,3 procent.

Ayima var 12 procent upp efter att ha aviserat ett nytt kontrakt i Nordamerika värt minst cirka 2 miljoner kronor under första året.

Easyfill klättrade 19 procent. Bolaget har tecknat avtal med bygghandelsgrenen av Coop Norge gällande inköp av släpvagnar till ett värde mellan 10 och 15 miljoner kronor, för leverans under 2018 och 2019.


Makro:

- EMU: BNP (def) 4 kv kl 11.00

- USA: ADP, privat sysselsättning, februari kl 14.15

- USA: handelsbalans januari kl 14.30

- USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 4 kv kl 14.30

- USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30