Stockholm 17:30
+0,54% Idag
+5,85% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2017-11-29 15:07:28

SPEL: EU SÄGS LÄGGA NED TVISTER SPELBOLAG & MEDLEMSLÄNDER - EGRSTOCKHOLM (Direkt) EU-kommissionen planerar att lägga ned alla de fall som rör nätbaserat spel, online gambling, där enskilda EU-länder enligt anmälande spelbolag ska bryta mot EU-rätten.

Det skriver spelsajten EGR på onsdagen och tillägger att det kan ske så snart som nästa vecka.

Det vore ett rejält slag mot speloperatörer som använder sig av EU-kommissionen för att utmana nationell lagstiftning för nätspel som påstås bryta mot EU-rätten, påpekar EGR.

Exempelvis påpekade EU-kommissionen nyligen att Ungerns spellagar faktiskt bröt mot EU-principer som fri rörlighet. Andra fall rör Nederländerna, Polen och Tyskland, fortsätter spelsajten.

Kommissionen uppges ha förklarat sitt handlande med att spel inte längre är ett prioriterat område och beskrivit åtgärden som mer av politisk natur snarare än juridisk.

Clive Hawkswood, chef för intresseorganisationen RGA, som är en samlingsklubb för många av världens största licensierade och börsnoterade speloperatörer samt mjukvaruutvecklare, medgav att det var dåliga nyheter för de spelaktörer som försöker utmana restriktiva spelregler för nätspel.

"Då några av dessa fall är flera år gamla antar jag att det finns grund för att säga att man inte kan sakna något man aldrig haft, men från vårt perspektiv kommer det såklart att sända ett mycket negativt budskap längs hela EU, och de medlemsstater som uppenbarligen bryter mot EU-rätten kommer tveklöst att uppmuntras av detta", sade Clive Hawkswood.

Han påpekade dock att det fortfarande finns möjlighet att anmäla via nationella domstolar och EU-domstolar, men att sådana processer vanligtvis drar ut på tiden och är dyra.

David Schollenberger, partner på juristfirman Healys och specialist på spellagstiftning skräder inte orden:

"Det är mycket nedslående att höra att EU har lagt ned överträdelsemål som verkade för EU-rätten om fri rörlighet för varor och tjänster. Detta kommer att resultera i en spridning av statsmonopol och minskad konkurrens i branschen, till nackdel för konsumenterna".

EU-kommissionen kan fatta beslut om detta redan nästa torsdag, enligt EGR.

I somras anmälde exempelvis Betsson den holländska spelmyndigheten till EU-kommissionen. I anmälan beskrev Betsson "den holländska spelmyndighetens upprepade och flagranta överträdelser av EU-rätten". Betsson valde dock senare att lägga konflikten åt sidan.