Stockholm 17:30
-1,14% Today
+0,48% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-09 13:41:44

BÖRSEN: SSAB FALLER PÅ STILLA BÖRS, OMXS30 -0,1%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen intog vänteläge under veckans sista handelsdag i väntan på amerikansk arbetsmarknadsstatistik. Handelstullar var fortsatt i fokus. SSAB tillhörde förlorarna medan Getinge steg bland storbolagen i OMXS30.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 i det närmaste oförändrat med -0,1 procent till 1.584. Aktier för 6,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Mest omsatta aktie var skogsbolaget SCA som kursmässigt var oförändrad.

Utvecklingen var likartad på de ledande börserna i Europa med små förändringar. I Frankfurt föll DAX-index med 0,3 procent.

Bland storbolagen i Stockholm fortsatte Getinge upp 1,2 procent efter gårdagens kraftiga uppgång på 6,2 procent. Bolaget har inte presenterat några nyheter men har haft en svag utveckling hittills i år. Under gårdagen höll bolaget en presentation hos DNB vilket bidrog till uppgång. Aktien är ned runt 7 procent sedan årsskiftet.

SSAB låg parkerad i botten med en nedgång på 5,1 procent. Detta i bakvattnet av att president Donald Trump under torsdagskvällen beslutat om att införa tullar på stål och aluminium. Stålbolaget kommer att föra en dialog med amerikanska myndigheter och förespråka undantag för Sverige och Finland, uppger vd Martin Lindqvist i en kommentar.

Under eftermiddagen väntas amerikansk inflationsstatistik. Ett huvudnummer som påverkat börsutgången mest under inledningen av börsåret. Efter inflationsrädslan i samband med januarirapporten lär sysselsättningen få stå i bakgrunden för hur lönetrycket har utvecklats.

Det rådde ett relativt lugnt stämningsläge på börsen i allmänhet under fredagen. Mest noterbart bland små och mellanstora bolag var att Itab Shop Concept och C-Rad steg med 4,3 respektive 4,6 procent utan att några nyheter rapporterats.

Utanför Stockholmsbörsen föll First North-listade Gapwaves, som utvecklar vågledar- och antennprodukter, med drygt 22 procent. Bolaget har annonserat en nyemission på 152 miljoner kronor där befintliga aktieägare har företräde. Fullt tecknad emission medför en utspädning på 38 procent.

Även rymdteknikbolaget Gomspace, också listat på First North, har för avsikt att ta in kapital. Genom en riktad emission ska bolaget ta in 125 miljoner kronor. Aktien steg med 3,6 procent.

På fredagen var det även handelspremiär på First North för Cibus Nordic Real Estate, som är ett fastighetsbolag inom dagligvaruhandeln. Teckningskursen var 10 euro per aktie, motsvarande cirka 101:60 kronor vid rådande växelkurs. Aktien handlades vid 101:50 kronor.


Graf: OMXS30 fredagen den 9 mars

image

Källa: Infront