Stockholm 17:30
-0,17% Idag
+4,53% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2020-12-18 12:55:33

BÖRSEN: AVVAKTANDE FREDAGSHANDEL, OMXS30 +0,1%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagshandeln på Stockholmsbörsen var avvaktande, där investerarna på de europeiska börserna tampades med att tolka pessimistiska signaler rörande ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU.

Vid 12.50-tiden var storbolagsindex OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.887. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 8 miljarder kronor. På kontinenten var utvecklingen liknande med mindre rörelser omkring nollstrecket.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade på torsdagskvällen att brexitförhandlingarna befinner sig i ett "svårt läge" och det är "mycket sannolikt" att det inte blir något avtal om inte EU ändrar sin position "väsentligt". Även EU:s chefsförhandlare sade på fredagen att tiden nu var på väg att rinna ut.

I Stockholm var Hexagon upp 1,4 procent på OMXS30. På fredagsmorgonen meddelade mätteknikbolaget ett förvärv av Oxblue med omsättning på cirka 37 miljoner euro.

I topp fanns även Electrolux och Atlas Copco med uppgångar på 2,1 respektive 1,2 procent, utan större avtryck i nyhetsflödet. SEB som backat under veckans bankoro i spåren av utdelningsdiskussioner och FBI-utredning, fortsatte ned 1,3 procent. Även Swedbank var ner 0,9 procent.

Stillfront meddelade under natten mot fredagen förvärv av Sandbox Interactive. Förvärven beräknas bidra med 1,5-2,0 miljarder kronor i omsättning och med 350–450 miljoner kronor i ebitda under 2021. Köpeskillingen uppgick till totalt 2,6 miljarder kronor. Gamingbolagets aktie avancerade 6,3 procent.

SBB har varit i köptagen igen och förvärvat drygt 54 procent av aktierna i Offentliga Hus av bland annat storägaren Fastator för 15:40 kronor per aktie. Bolaget som noterades på First North i slutet av oktober steg 20 procent till 15:30 kronor. Köparen SBB var upp närmare 2 procent.

I fastighetssektorn har även Serneke gjort affärer och sålt byggrätter i Göteborg för cirka 200 miljoner kronor med en väntad positiv resultateffekt på cirka 80 miljoner kronor. Aktien som rasade 23 procent på torsdagen efter beskedet att Balder gått in som partner i Karlatornsprojektet, var upp 6,5 procent på fredagen.

Uppåt var det även för Byggmax som meddelade att bolaget tar steget in på den danska marknaden efter årsskiftet genom en kombination av e-handel och förvärv av butiker. Aktien steg 5,4 procent.

Acconeer har fått en order på radarsensorn A1 från Beyd. Ordervärde är 3,5 miljoner kronor och enligt bolaget är det den största ordern någonsin. Investerarna gjorde tummen upp och handlade upp aktien 6,3 procent.

Nordnet har stigit 32 procent från teckningskursen 96 kronor när nätmäklaren gjorde come back på börsen. Med fredagens uppgång vid lunchtid om 6,4 procent har aktien stigit 14,5 procent på fem handelsdagar.

Kancera meddelar en månads försening i den pågående fas 2-studien av läkemedelskandidaten Kand567 i covid-patienter och aktien backade drygt 7 procent. Förseningen uppges bero på nya samarbeten med universitetssjukhus i Danmark.

Pareto har mer än fördubblat sin riktkurs för Isofol Medical till 58 kronor (22:30) med en bibehållen köprekommendation. Forskningsbolaget lyfte 9,6 procent till 26:30 kronor


Graf över OMXS30 under fredagen:

image

Källa: Infront