Stockholm 17:30
-0,11% Idag
+2,98% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-07 13:12:51

BÖRSEN: MINUS, ENA ÖGAT MOT RISK FÖR HANDELSKRIG, OMSX30 -0,4%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen handlades lägre fram till lunchtid på onsdagen. De större marknaderna i Europa var blandade, där Frankfurt var något högre. Svenska bankaktierna hade en överlag positiv utveckling.

President Donald Trumps främste ekonomiske rådgivare Gary Cohn, som varit kritisk mot att införa stål- och aluminiumtullar, har beslutat att avgå.

Vidare på handelskonfliktfronten antog EU-kommissionen under onsdagen en motåtgärdslista på amerikanska produkter som får strafftullar på sig som repressalie i fall USA gör verklighet av sina tullförslag.

Vid 13-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned med 0,4 procent till nivån 1.554. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,7 miljarder kronor.

I botten av storbolagsindex återfanns Fingerprint, Sandvik och Atlas Copco med nedgångar på 3,3 procent till runt 2 procent för verkstadsjättarna. SKF tappade också, ned runt 1,5 procent.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Nordea till köp och aktien avancerade 1 procent. Deutsche har även justerat upp Swedbank till behåll. Swedbank steg 0,5 procent. Dock har Bank of America Merrill Lynch inlett bevakning av de svenska storbankerna med underperform, förutom SEB som får neutral. SEB var upp något medan SHB handlades 1 procent högre.

Husqvarna tappade närmare 4 procent. SEB, som sänkt sin rekommendation för trädgårdsbolaget till behåll, tror att det kalla vädret i Europa kan leda till en besvikelse i fråga om försäljningsvolymer i det första kvartalet som är en viktig införsäljningsperiod för Husqvarna.

Den amerikanska mäklarfirman William O'Neill inleder bevakning av Oriflame med en köprekommendation och kosmetikaaktien var upp 1,5 procent.

Även Clas Ohlson avancerade, upp nära 6 procent, sedan Nordea höjt rekommendation för prylkedjan till behåll.

Dagens Industri har gjort en djupdykning i gamingsektorn och bland annat konstaterat att THQ Nordic ser "väldigt billig ut". Spelaktien steg nästan 4 procent.

Ayima, på Aktietorget, var 4 procent upp efter att ha aviserat ett nytt kontrakt i Nordamerika.

Sas tappade drygt 2 procent efter trafiksiffror.


Makro:


- USA: ADP, privat sysselsättning, februari kl 14.15

- USA: handelsbalans januari kl 14.30

- USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 4 kv kl 14.30

- USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index på onsdagen.


image

Källa: Infront.