Stockholm 17:30
0,00% Idag
-7,97% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-04-29 08:46:06

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA UPP LIKT USA, SWEDBANK OCH SEB I FOKUS



STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen något upp i kölvattnet av fredagskvällens fortsatta amerikanska börsuppgång som kom med stöd av överraskande stark BNP-tillväxt i USA. I fredags kväll sjönk oljepriset markant sedan USA:s president Donald Trump uppmanat oljekartellen Opec att pressa priserna.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna upp 0,2 procent, efter att i fredags ha slutat oförändrat vid 1.689. De amerikanska börsterminerna är upp något på morgonen medan de ledande Europaterminerna indikerar små förändringar.

Aktiemarknaderna i Asien har utvecklats blandat. Japan håller helgstängt hela veckan i samband med kejsarbytet.

Valberedningen i Swedbank kommer att föreslå den tidigare statsministern och finansministern Göran Persson till ny styrelseordförande i banken, enligt besked på söndagen. Ett fullständigt förslag till ny styrelse väntas när ytterligare nya styrelsenamn är klara.

Finansinspektionen har rapporterat sex SEB-kunder till Finanspolisen, enligt "hemliga dokument" som Svenska Dagbladet har tagit del av. I dokumenten anklagar FI banken för "systematiska" brister i arbetet mot penningtvätt - en kritik starkare än den som riktades mot Swedbank. SEB anser dock att det är en i grunden felaktig beskrivning.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer, en avknoppning från Autoliv, redovisar ett resultat före skatt på -142 miljoner dollar för det första kvartalet 2019. Det var svagare än analytikernas förväntan om -92 miljoner dollar enligt Infront Datas analytikersammanställning. Veoneer ser över alternativ för finansiering upp till 500 miljoner dollar.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC:s rörelseresultat blev -352 miljoner kronor i kvartalet, vilket var ungefär som väntat. NCC har ofta ett negativt resultat under det första kvartalet.

Pilotstrejken i flygbolaget SAS fortsätter och enligt parterna är ännu inga förhandlingar inplanerade. Flygningar är inställda på både måndagen och tisdagen.

Powercell och tyska Bosch har tecknat ett avtal om utveckling, produktion och försäljning av bolagets bränslecellsstack Powercell S3 för fordonsbranschen. Bosch betalar Powercell 50 miljoner euro, motsvarande cirka 530 miljoner kronor, för licensen samt en royalty för varje såld produkt.

Sandviks vd Björn Rosengren är en kandidat till vd-posten på ABB, skriver Dagens Industri med hänvisning till källor. Med hans stora fokus på decentralisering skulle han vara en mycket passande vd för ABB, säger en källa.

Probiotikabolaget Probi redovisade på morgonen ökat resultat. Omsättningen ökade med 16 procent, bland annat tack vare god tillväxt hos kunder i Emea-regionen. Vd Tom Rönnlund lyfter fram att lönsamheten är fortsatt god och ligger i linje med den långsiktiga målsättningen.

Delårsrapporter har bland annat även kommit från Hansa Biopharma, Bilia och Latour.

Xvivo har fått ett så kallat PMA-godkännande från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA avseende produkterna XPS och Steen Solution för försäljning på den amerikanska marknaden.

Strålterapiföretaget Elekta har fått en order i Nederländerna på ett Elekta Unity-system och fem Versa HD.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har fått sänkt rekommendation av Nordea Markets till behåll efter fredagens kvartalsrapport.

Astra Zeneca har fått höjd rekommendation från Pareto Securities till behåll.

Dometic har fått höjd rekommendation av SEB Equities till köp.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg handlas nära rekordnivåer och det är ett utmärkt tillfälle att passa på att sälja aktien, anser Dagens Industri.

Börsveckan tar hem vinsten i teknikkonsulten Semcon och upprepar köpråd för TF Bank i veckans utgåva.

Flera banker och analyshus har höjt sina riktkurser något i spåren av verkstadsbolaget Trelleborgs rapport för det första kvartalet i fredags.