Stockholm 17:30
+1,67% Idag
-0,23% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2020-01-14 10:23:38

BÖRSEN: SPELSEKTORN PRESSAS AV KINDREDVARNING, OMXS30 -0,4%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg på minus under tisdagens inledande handel efter en oregelbunden öppning. Bland enskilda aktier rasade bettingsbolaget Kindred efter vinstvarning och även andra bolag i spelsektorn pressades.

Klockan 10 var OMXS30-index ned 0,4 procent till nivån 1.783. Aktier för cirka 3,2 miljarder kronor hade bytt händer. Tyska DAX backade 0,1 procent i Frankfurt och CAC40 i Paris var ned 0,3 procent.

Kindred vinstvarnade på måndagskvällen och ebitda-resultatet för fjärde kvartalet understiger klart analytikers förväntningar. Bettingaktien rasade 18 procent i börsens inledning. Av det omkring 30 miljoner lägre ebitda-resultatet i det fjärde kvartalet som kommunicerades i vinstvarningen kommer omkring hälften från en lägre sportboksmarginal, sade Kindreds vd Henrik Tjärnström på en telefonkonferens.

Kambi, som är kund till Kindred, ser ingen anledning att komma med en ny guidning för sin vinstmarginal, som i samband med kapitalmarknadsdagen i maj 2019 bedömdes komma in på 6,5-8 procent för helåret. Det säger Kambis vd Kristian Nylén till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien var ned drygt 2,8 procent.

Även speloperatören Betsson tillhörde förlorarna i inledningen när aktien föll 7 procent.

"Vi har ingen anledning att kommunicera något just nu. Hade vi haft det så hade vi gjort det", säger Betssons vd Pontus Lindwall, som vidare uppger att bolaget kommer att kommunicera siffror först i samband med kvartalsrapporten, och han vill inte vidare kommentera utvecklingen i det fjärde kvartalet.

Mobilspelsbolaget G5:s aktie fick i stället en stark start på börsdagen. Aktien klättrade 12,5 procent efter nyheten att vd köpt 10.000 G5-aktier för drygt 1 miljon kronor.

Storytel steg 4 procent efter att ljudboksbolaget släppt mål och prognoser inför sin kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Inom storbolagsindex noterades flertalet bolag på minus med Autoliv i botten (-1,5 procent), följd av Kinnevik (-1 procent). Alfa Laval gick mot strömmen med en kursuppgång på 1 procent. Industriföretaget meddelade på morgonen en order värd 125 miljoner kronor för leverans av Alfa Laval Packinox värmeväxlare till en petrokemisk anläggning i Kina.

Även Nobia handlades upp, med 1,3 procent. SEB Equities har höjt sin rekommendation för köksbolaget till köp från behåll. I rekommendationsflödet har även ABG Sundal Collier sänkt sina rekommendationer till sälj på Trelleborg och Dometic, och dessa aktier sjönk 1,7 respektive 4 procent.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Energy var upp drygt 3 procent till 2:52 kronor. Carnegie inleder bevakning av aktien med köpråd och en riktkurs på 3:60 kronor.

Bland mindre bolag låg First North-listade Alelion högt på vinnarlistan när aktien klättrade 16 procent.

Den amerikanska rapportperioden drar i gång med några storbanker i eftermiddag när JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo öppnar sina böcker. Från USA kommer också månadsvisa KPI-siffror klockan 14.30.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdag den 14 januari

image


Bildkälla: Infront