Stockholm 17:30
0,00% Idag
-6,38% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-11-05 09:47:30

BÖRSEN: RATOS RAPPORTVINNARE, HOIST FALLER, OMXS30 -0,5%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk på den rapporttäta tisdagsmorgonen, trots tidigare kursuppgångar i Asien med stöd av uppgifter i Financial Times om att Vita huset överväger att slopa vissa tullar på kinesiska varor. Flera delårsrapporter har rört om rejält i grytan.

Vid 9.30-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till 1.763, efter måndagens nästan tvåprocentiga uppgång för indexet till en ny rekordnivå i spåren av optimism i handelssamtalen mellan USA och Kina samt fredagens oväntat starka amerikanska jobbsiffror.

Hoist Finance sjönk 18 procent efter att ha redovisat ett lägre resultat än vad analytiker hade räknat med enligt Infront Data, även om man beaktar vissa engångskostnader. Pareto Securities noterar att Hoists fordringsköp och inkassering också minskade.

Ratos-aktien lyfte däremot 13 procent efter att ha redovisat en resultatförbättring och uppgett att de tidigare sjösatta åtgärderna biter i portföljbolagen generellt.

Bland storbolagen gick det bäst för bilsäkerhetsjätten Autoliv som steg 0,6 procent efter en köprekommendation från Mizuho Securities.

I verkstaden kan även noteras att det tyska kullagerbolaget Schaeffler, som konkurrerar med svenska SKF, steg 7 procent efter sin rapport. SKF, som redan har rapporterat, var oförändrad på den sjunkande börsen.

Riskkapitalbolaget EQT steg 2,9 procent efter en kortfattad delårsredogörelse där det framgick att det avgiftsgenererade förvaltade kapitalet uppgick till 40,5 miljarder euro i slutet av september, ungefär samma nivå som vid halvårsskiftet.

G5 Entertainment, som utvecklar spelappar åt smarttelefoner och surfplattor, föll 26 procent efter att ha redovisat ett klart försämrat resultat. Aktien steg i måndags.

Diamantproducenten Lucara Diamond sjönk 7 procent efter att ha vänt till förlust, upphört med utdelningen och justerat ned sin intäktsprognos. I gruvsektorn gick det bättre för Semafo som rapporterade ökad guldproduktion.

En rapportvinnare var Biotage som steg 14 procent med stöd av stigande försäljning och vinst. I oljesektorn var IPC och Tethys Oil två rapportvinnare. Enzymatica steg samtidigt 18 procent efter en försäljningsökning på nästan 50 procent.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs var ned 0,7 procent efter beskedet att vd Petra Einarsson får lämna efter ett beslut av styrelsen.

Cleantechbolaget Climeon redovisar ökad försäljning, men inga nya order och fortsatt kvartalsförlust. Aktien sjönk 2,9 procent.

First North-listade Simris Alg, som odlar alger och som tillverkar kosttillskott, redovisar en fortsatt begränsad försäljning som var svagare än bolagets målsättningar. Ordförande Pia Gideon lämnar på grund av delade meningar om hur bolaget ska drivas. Aktien backade 19 procent.

Bettingbolaget Enlabs steg åtminstone inledningsvis efter en intäktsökning på 32 procent och ett budskap om att utsikterna för fjärde kvartalet är mycket lovande.

Svagare gick det för delårsrapporterande Irisity, Cell Impact, Bioservo och Aspire.

Karo Pharma har meddelat att Pfizer säger upp sitt samarbete kring projektet ROR-gamma. Karo Pharma sjönk 0,6 procent.


Graf: Svenska storbolagsindexet OMXS30 tisdag den 5 nov

image

Bildkälla: Infront