Stockholm 17:30
-1,14% Today
+0,48% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-09 16:00:03

OUTOKUMPU: SPÅR SAMMANTAGET VISSA POSITIVA TULLEFFEKTER - VDSTOCKHOLM (Direkt) Outokumpu, den finländska tillverkaren av rostfritt stål, räknar sammantaget med att de amerikanska ståltullarna kommer att medföra vissa positiva effekter för företaget, under antagandet att EU:s skyddsåtgärder och andra åtgärder genomförs.

Det säger Outokumpus vd Roeland Baan till Reuters.

Han räknar med att de amerikanska ståltullarna kommer att gynna bolagets verksamhet i USA och Mexiko.

Importen av specialmaterial till USA förväntas inte påverkas negativt eftersom de amerikanska kunderna kan be om lättnader i tullarna.

Outokumpus export av halvfärdiga produkter från Storbritannien som ska slutföras i USA kan dock komma att påverkas något negativt, befarar Outukumpu-chefen.

"Jag förväntar mig inte att mycket negativt kommer att hända på den europeiska sidan, och för oss kommer det att mer än kompenseras av den positiva effekten inom USA", resonerar Roeland Baan.

USA:s president Donald Trump tog på torsdagskvällen beslut om att införa tullar på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium från den 23 mars.

Aktierna i flera stålbolag, däribland svenska SSAB, har sjunkit på fredagen i samband med rädsla för ett upptrappat handelskrig.