Stockholm 17:30
0,00% Idag
-22,63% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2021-10-19 17:46:59

BÖRSEN: EVO STEG IGEN, TELE2 OCH ERIC I BOTTEN, OMXS30 +0,7%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tog ett tydligt kliv uppåt på tisdagen. Evolution fortsatte den senaste tidens uppgångstrend medan telekomduon Ericsson och Tele2 backade efter delårssiffror.

"Marknaderna verkar i alla fall ha tagit en paus från tidigare oro över ansträngda värderingar, högre inflation, skenande energipriser, hökaktigare centralbanker, stigande räntor, kinesisk fastighets- och energikris, mjukare tillväxtsignaler och spridning av deltavirusvarianten", skrev SEB i ett morgonbrev.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent till 2.327. Aktier för 24,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

I toppen av storbolagsindexet fanns Evolution som stärktes 5,8 procent. Aktien har klättrat rejält under de senaste handelsdagarna efter en sättning tidigare under månaden. Skanska letade sig också högt upp i listan efter en rekommendationshöjning från Handelsbanken. Byggaktien stärktes 2,6 procent.

Rapportsäsongen har dragit i gång på allvar och på tisdagen var det dags för Tele2 och Ericsson att visa korten. Reaktionerna blev svala och aktierna handlades ned med 4,3 respektive 3,7 procent.

Ericsson levererade ett justerat rörelseresultat som var 17 procent bättre än väntat samt en justerad rörelsemarginal som var 2,8 procentenheter högre än väntat. Finanschefen Carl Mellander sade till Nyhetsbyrån Direkt att telekombolagets bedömning är att försäljningstappet i Kina under det fjärde kvartalet möjligen kan bli i samma härad som under det tredje kvartalet.

Tele2 levererade siffror som var i linje med analytikernas förväntningar. Enligt vd Kjell Johnsen väntas marknadsaktiviteten öka under innevarande kvartal. Beskeden lyckades inte glädja marknaden.

Kontraktstillverkaren Note noterade ett nytt rekordkvartal och "kraftigt" förbättrade framtidsutsikter, enligt tisdagens delårsrapport. Marknadens dom blev en uppgång på drygt 20 procent.

I fastighetssektorn rapporterad Castellum, Kungsleden och Fastpartner. Störst kursreaktion noterades i det sistnämnda bolaget, +5,1 procent för A-aktien.

Kylkoncernen Beijer Ref redovisade ett rörelseresultat om 354 miljoner kronor (342) och en rörelsemarginal på 8,2 miljoner kronor (8,9). Enligt bolaget var marginalen lägre på grund av ökade fraktkostnader, marginaltapp i samband med nedstängningar och kostnader av engångskaraktär. Aktien föll 1,3 procent.

I det övriga nyhetsflödet aviserade bussoperatören Nobina två kontrakt i Stockholm där en stor del avser elbussar. Det sammanlagda värdet är cirka 12,7 miljarder kronor under avtalstiden på 10 år. Aktien steg 1,9 procent.

Aerowash klättrade lite mer än 12 procent efter att ha kommit överens med US Aviation om en ny tidplan avseende överlåtelse av verksamheten. Aerowashs styrelse har begärt ett nytt högre pris som uppgår till 22 miljoner dollar.

Cgit rusade hela 45 procent. IT-bolaget har tagit ett Megapod-avtal till ett ordervärde om 44 miljoner kronor.Bild: Stockholmsbörsens OMXS30 tisdag den 19 oktober

image
Bildkälla: Infront