Stockholm 17:30
0,00% Idag
+16,10% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2021-02-18 12:55:19

BÖRSEN: AVVAKTANDE HANDEL MED RAPPORTER I FOKUS, OMXS30 -0,1%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt runt nollstrecket på torsdagen som dominerades av rapporter från många mindre och medelstora bolag.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 12.45 ned 0,1 procent till 2.016. Aktier för 10,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På OMXS30 stoltserade Boliden i topp med en uppgång på 2,4 procent tillsammans med Alfa Laval som adderade 1,8 procent. I motsatt ände fortsatte Kinnevik ned 0,9 procent efter gårdagens nedgång på drygt 4 procent efter beskedet om utdelning av innehavet i Zalando.

Uppgifter om sänkt produktion vid Volvos största fabrik i belgiska Gent på grund av den globala halvledarbristen fick lastbilsaktien att vika och var vid lunchtid ner 0,7 procent.

Sinch som steg brant på onsdagen efter förvärv av ett amerikanskt bolag lämnade en rapport på morgonen som bjöd på högre omsättning än väntat och en tillväxt på 84 procent i det fjärde kvartalet. Aktien drog iväg upp mot 9 procent i öppningen men vände ned och var i skrivande stund upp mer modesta 2 procent.

Instalco ökade omsättning och resultat i det fjärde kvartalet och vd Per Sjöstrand ser fram emot 2021 med tillförsikt med en högre orderbok än vid samma tidpunkt föregående år. Marknaden belönade installationsbolagets aktie med en uppgång på 6 procent.

Sämre gick det för Balco som föll 4,9 procent. Pandemin pressade ner omsättningen i det fjärde kvartalet och bolaget har rensat orderboken från projekt som inte väntas kunna starta inom tolv månader på grund av bygglovsprocesser, hyresnämnd och liknande. Minskad orderingång och orderstock kommer även att tynga framöver.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi hade också en sämre rapportdag och föll närmare 9 procent efter att ha lämnat en svagare prognos än väntat för helåret.

Bland övriga rapportförlorade fanns bland annat B3 Consulting som backade 12 procent, Fastator, som också lämnade nya mål, var ned 12 procent samt Qlinea, ned 3,8 procent.

På vinnarlistan fanns bland annat Swedencare som steg dryga 15 procent. Bolaget redovisade en rejäl ökning av såväl nettoomsättning som nettoresultat och en organisk tillväxt på 32 procent.

Även Railcares rapport med förbättrat rörelseresultat mottogs varmt och aktien adderade 7,8 procent.

Gamingbolaget Embracer redovisade siffror som var högre än vad analytikerna hade räknat med för det gångna kvartalet. Embracer ser dock en lägre lanseringsaktivitet under det innevarande kvartalet. Styrelsen har beslutat att starta processen för en börsnotering på en reglerad marknad. Aktien var upp 1,6 procent.

Bland andra rapportbolag lyfte Angler Gaming 9 procent och Intervacc 5 procent. Verkstadsbolaget AQ Group som redovisade klart högre rörelseresultat än tidigare, trots en viss försäljningsnedgång, avancerade också 5 procent.

Det digitala magasinbolaget Readly gick med oförändrad förlust kring 48 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Intäkterna steg med 34 procent till 99 miljoner kronor och antalet användare ökade i ungefär samma takt. Aktien var ned 3,4 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 18 februari

image

Källa: Infront