Stockholm 17:30
0,00% Idag
-7,97% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-04-12 13:18:56

BÖRSEN: CYKLISKT I TOPP EFTER KINA-DATA, OMXS30 +1,0%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg stadigt i fredagsförmiddagens handel, med konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag i topp.

Kinesisk utrikeshandelsstatistik visade en ökning av exporten med drygt 14 procent i mars, nästan dubbelt så mycket som väntat, en indikation på styrkan i den globala efterfrågan.

Vid 13-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,0 procent till 1.643. Aktier för 5,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index upp 0,6 respektive 0,3 procent.

Uppåt var det för Boliden, som steg 2,3 procent. Aktien har fått höjda riktkurser från både Barclays och Handelsbanken, medan UBS sänkt sin rekommendation till neutral. Lika stor var uppgången för ståltillverkaren SSAB, 2,3 procent.

Utanför indexet steg Lundin Mining 3,2 procent. Basmetallerna avancerade på bred front och koppar var särskilt starkt, med en uppgång på 1,7 procent för dagen.

Lundinfamiljens oljebolag Lundin Petroleum fick en skjuts uppåt efter en storaffär i sektorn, där amerikanska Chevron köpte Anadarko för 33 miljarder dollar. Lundin Petroleum steg 2 procent.

Rejält upp var det även för bilsäkerhetsjätten Autoliv, som steg 3,3 procent och toppade OMXS30. Bolaget har en betydande del av sin verksamhet i Kina.

Verkstadsbolag som Alfa Laval, SKF och Atlas Copco adderade alla 2-2,5 procent. Även storbankerna steg, med Handelsbanken och SEB högst upp i sektorn efter uppgångar på 1,6 respektive 1,2 procent. Svagast var Swedbank, upp 0,9 procent.

Jumboplatserna i OMXS30 intogs av H&M och Astra Zeneca, vilka tappade 0,4 och 1,0 procent.

Lindab har fått höjd riktkurs av Carnegie till 120 kronor (93) med upprepad köprekommendation efter den omvända vinstvarningen som fick aktien att stiga över 8 procent på torsdagen. På fredagen var Lindab upp ytterligare 2,9 procent.

I fastighetssektorn har rapportsäsongen dragit i gång. Atrium Ljungberg backade 1 procent efter ett kvartalsresultat som kom in något under Infront Datas snittprognos.

Sektorkollegan Fabege backade 1,6 procent. Bolaget redovisade högre hyresintäkter och förvaltningsresultat, men då de orealiserade värdeförändringarna på fastigheter var lägre sjönk vinsten.

Kontraktstillverkaren Note steg 4,4 procent efter att ha fått en ny storkund i form av Delaval. Produktionen ökas med målet att nå cirka 60 miljoner kronor på årsbasis.

Spotlight-listade Ortoma, som utvecklar operationssystem för kirurgi, har tecknat ett exklusivitetsavtal med ett europeiskt bolag med kinesiska ägarintressen. Ortoma avancerade 7,4 procent.

Spotlight-kollegan Cereno Scientific tappade 30 procent efter att ha aviserat en företrädesemission på 56 miljoner kronor.

Bland spelbolagen steg Leo Vegas med 7,6 procent. I sektorn ökade Evolution Gaming med 2,9 procent efter höjd riktkurs av Barclays.

Bränsleteknikföretaget Triboron, som börsnoterades på måndagen, rekylerade efter två nedgångsdagar upp 22 procent till 17:40 kronor sedan kriminologiprofessorn och storägaren Leif GW Persson på nytt talat sig varm för aktien på VA.se. Teckningskursen var 8:80 kronor.

På fredagen avskildes utdelningar i bland annat ICA, Saab, Holmen och Sweco.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 12 april

image

Källa: Infront