Stockholm 17:30
+0,51% Idag
+1,43% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2017-08-21 13:21:29

BÖRSEN: TRÖG START PÅ BÖRSVECKAN, OMXS30 -0,3%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på måndagen i en vikande tendens. Välfärdsbolagen satte tonen efter besked om att regeringen och Vänsterpartiet är överens om att lägga ett förslag som begränsar vinsterna i välfärden senare i höst.

Vid 13.15-tiden hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,3 procent till nivån 1.527 och aktier för 5,6 miljarder kronor hade bytt ägare.

Värmeteknikbolaget Nibe gick mot strömmen och steg 2,6 procent till 72:35 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Nibe till köp från öka. Banken känner sig säker på att Nibe kommer att fortsätta att visa goda marginaler och växa med förvärv som i sin tur kommer att ge bränsle till stark vinsttillväxt. Riktkursen ligger kvar på 98 kronor.

Även Avanza gick bättre än index och gick upp 5,2 procent. SEB Equities har dragit upp sin rekommendation för Avanza till behåll från sälj.

Regeringen och vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden senare i höst, rapporterar Dagens Nyheter. Det kommer inte att bli något totalt vinstförbud, men kraftiga begränsningar väntar välfärdsbolagen om förslaget går igenom.

Bland Stockholmsbörsen välfärdsbolag backade Engelska Skolan, Attendo, Dedicare och Academedia med 1,1-2,6 procent och Humana var ned 0,9 procent.

Nilörngruppen fick tummen ned efter morgonens kvartalsrapport. Aktien föll nästan 15 procent. Etikett- och förpackningsbolaget såg en sekventiell inbromsning i tillväxttakten i andra kvartalet. Orderingången ökade med 4 procent i kvartalet och försäljningen med 12 procent. Motsvarande siffror för det första kvartalet var 35 respektive 33 procent.

Basmetallpriserna har åter ökat på måndagen. På börsen Lundin Mining med drygt 1 procent. Oljepriset lyfte rejält i fredags efter riggstatistik. Lundin Petroleum gick mot strömmen med en liten kursuppgång på 0,5 procent och Enquest steg 1,6 procent.

Bland fåtalet storbolag på plus fanns också SSAB och Electrolux, som båda var upp 0,2 procent.

På bottenplats i OMXS30 låg Ericsson när aktien var ned 1 procent.

H&M noterades åter på minus, ner 0,6 procent, efter att ha handlats ned åtta av de nio senaste börsdagarna.

Bioteknikbolaget Oncopeptides är Börsveckans nya köprekommendation och aktien låg högt på vinnarlistan med en uppgång på nästan 9 procent. Tidningen har även blivit stärkt i sin positiva uppfattning om Actic och Transtema, och de aktierna var upp 7 procent vardera.

Även DI:s formulering om gyllene köpläge i New Wave fick genomslag och aktien avancerade över 8 procent.

På NGM-listan rasade spelutvecklaren Three Gates aktie 47 procent efter en rapport med ökad förlust andra kvartalet.

Graf: OMXS30 måndagen den 21 augusti

image

Källa: Infront