Stockholm 15:33
-0,43% Idag
-0,65% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-29 12:32:00

INTEGRUM: SAHLGRENSKA-OPERATIONER STOPPADES REDAN I OKTOBERSTOCKHOLM (Direkt) Operationerna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset med medicinteknikbolaget Integrums skelettförankrade protes stoppades tillsvidare redan i oktober 2017. Bolaget informerade dock inte aktiemarknaden förrän den 9 februari 2018.

Det erfar Nyhetsbyrån Direkt som har tagit del av offentliga handlingar i form av e-postkommunikation mellan inblandade aktörer.

Integrums dåvarande vd Jonas Bergman informerades om stoppet under oktober, bekräftar överläkare Carina Reinholdt för Nyhetsbyrån Direkt.

Integrums grundare och storägare Rickard Brånemark informerades per e-post den 24 oktober om den oväntat stora förekomsten av mekaniska komplikationer och infektioner. Drygt tre veckor senare, den 17 november, sålde han 750.000 Integrum-aktier till kursen 22:80 kronor i en blockaffär. Posten var på drygt 17 miljoner kronor.

När aktiemarknaden i februari informerades om kvalitetsproblemen och Sahlgrenskas operationsstopp sjönk aktiekursen med ungefär 30 procent till strax under 20 kronor. Aktien sjönk ytterligare när delårsrapporten för kvartalet november-januari presenterades i påskveckan och det visade sig att omsättningen sjönk med 71 procent under perioden.

Nyhetsbyrån Direkt söker kommentarer från Integrum och Rickard Brånemark. När Integrums nya vd Carl Ekvall tar del av uppgifterna uppger han att informationen är helt ny för honom.

"Bekräftar härmed att jag mottagit den här informationen som är helt ny för mig, men som jag skyndsamt kommer utreda och återkomma med kommentar kring. Naturligtvis kommer jag informera min styrelse", skriver han i ett mail till Direkt.


Graf: Integrums kursutveckling det senaste året

image

Källa: Infront