Stockholm 09:58
0,00% Idag
-0,64% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-10-10 08:27:46

BÖRSEN: LUGN BÖRSÖPPNING VÄNTAS, HANDELSSAMTAL I FOKUSSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagen med små indexrörelser. Uppgifter om handelssamtalen mellan USA och Kina präglade börshumöret i New York på onsdagen, där de ledande indexen steg, och har fortsatt att påverka handeln i Asien på torsdagsmorgonen där indexen vände upp efter en initial nedgång.

Vid klockan 8.20 var terminerna i Frankfurt på oförändrade nivåer och i Paris var terminerna vid samma tidpunkt upp 0,2 procent. Handeln på IG indikerade samtidigt en öppning med små rörelser strax över nollstrecket för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Under natten mot torsdagen har det varit volatilt på valutamarknaden och på råvarumarknaden handlas oljan något lägre medan basmetallerna handlades högre på morgonen.

Handelssamtalen mellan USA och Kina inleds på torsdagen. Bloomberg News rapporterade att valutapakten som länderna kom överens om i februari innan samtalen kollapsade kan inkluderas i ett avtal som skulle hindra fortsatta höjningar av tullar. Reuters rapporterade dock att Kina har sänkt förväntningarna om betydande framsteg inför samtalen.

Klockan 9.30 väntas den svenska inflationssiffran för september. KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 1,2 procent, den lägsta inflationen sedan 2016, enligt Infront Datas prognosenkät.

Bland de svenska bolagsnyheterna rapporterade klädbolaget RNB, Retail and Brands, på morgonen en rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret som var i linje med den vinstvarning som skickades ut den 30 september.

Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, har köpt brasilianska TWW för cirka 439 miljoner kronor. TWW är den tredje största leverantören av företags-SMS i Brasilien med en försäljning på motsvarande 326 miljoner kronor och ett ebitda-resultat på 43 miljoner kronor under 2018

Även Zetadisplay är i köptagen och förvärvar Gauddi BV som är den näst största leverantören av Digital Signage-lösningar i Benelux. Köpeskillingen uppgår till 52,7 miljoner kronor plus en prestationsbaserad betalning på upp till 18,4 miljoner kronor.

Storägaren i Oncopeptide, Industrifonden, har sålt 3 miljoner aktier till institutionella investerare. Posten motsvarar 5,4 procent av kapitalet i Oncopeptides. Efter transaktionen uppgår Industrifondens innehav till 13,4 procent av aktierna i bolaget.

Den riktade nyemissionen som det First North-listade hälsovårdsbolaget Sedana Medical aviserade efter börsstängning på onsdagen gjordes till kursen 129:50 kronor och omfattade nästan 2,9 miljoner aktier. Teckningskursen innebär en rabatt om cirka 4,8 procent i förhållande till onsdagens stängningskurs.


Morgonens rekommendation och riktkursändringar:

* Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för Epiroc till sälj från behåll. Riktkursen ligger kvar på 103 kronor. Epiroc stängde på 106:90 kronor på onsdagen.


* Pareto har även sänkt Autoliv till sälj (behåll) med nya riktkursen 640 kronor (650). Aktien stängde i går på 747 kronor.


* Barclays Capital har sänkt riktkursen för oljebolaget Lundin Petroleum till 400 kronor från tidigare 440 kronor. Rekommendationen övervikt upprepades. Lundin Petroleum stängde på 291:90 kronor på onsdagen.


* ABG Sundal Collier har sänkt riktkursen för Dustin till 85 kronor från 95 kronor. Rekommendationen behåll upprepades. Dustin rapporterade ett rörelseresultat på torsdagen som var något lägre än föregående år, medan omsättningen ökade rejält. Aktien backade 5,5 procent till stängningskurs 72:85 kronor.


* Credit Suisse har sänkt riktkursen för Ericsson till 101 kronor från tidigare 107 kronor med bibehållen rekommendation outperform. Onsdagens stängningskurs var 81:74.