Stockholm 17:30
+0,97% Idag
+20,03% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-06-17 17:48:16

BÖRSEN: SVAGT NEDÅT MED H&M I BOTTEN, OMXS30 -0,2%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagens rekyl på en längre uppgångsfas för Stockholmsbörsen fortsatte på måndagen då OMXS30 stängde något lägre. H&M agerade sänke efter att ha presenterat försäljningssiffror för sitt andra kvartal.

Vid stängning var storbolagsindex OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.587 och aktier för 13,7 miljarder kronor bytte ägare via Stockholmsbörsen.

H&M pressades på Stockholmsbörsen och backade nästan 4 procent efter att presenterat försäljningssiffror för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019. Rapporten visade en försäljningsökning om 6 procent, något högre än analytikerna i Infront Datas sammanställning på 5,5 procent. Modejätten meddelade samtidigt att omställningsarbetet i H&M har intensifierats ytterligare.

I motsatt ände av storbolagsindex återfanns Ericsson med en uppgång på nära 2 procent. Telekomjätten har tagit omkring en tredjedel av Kinas största teleoperatör China Mobiles 5G-utrullningskontrakt.

Även medicinteknikbolaget Getinge gick bra och steg 1,3 procent. Samtidigt syntes flera banker på plussidan, SEB och Handelsbanken var upp 0,7 respektive 0,4 procent.

Sämst bland storbankerna gick Nordea som tappade 1,7 procent efter nyheten om att dansk polis gjort en räd mot storbankens huvudkontor i onsdags. En mängd fysiska och digitala dokument beslagtogs som en del i en penningtvättsrelaterad undersökning. Vidare sänkte Société Générale sin rekommendation för Nordea till behåll från köp.

Global Gaming rasade 45 procent när handeln återupptogs på måndagseftermiddagen, efter att aktien handelstoppats inför måndagens öppning. På måndagen blev det känt att Global Gamings helägda dotterbolag Safe Ent blivit av med sina svenska licenser för kommersiellt onlinespel samt vadhållning.

Bakgrunden till beslutet är att Spelinspektionen vid en granskning av bolaget upptäckt allvarliga brister gällande spelansvar och åtgärder mot penningtvätt. Global Gaming har uppgett att bolaget kommer att överklaga beslutet.

Bättre gick det för gamingbolaget Toadman Interactive som rusade 22 procent efter nyheten om att det kommit överens med vad företaget beskriver som "ett av världens största bolag", där Toadman har helhetsansvar för utvecklingen av ett nytt spel.

Tyska Lufthansa sänkte prognosen för helåret 2019 och pekade på den överkapacitet som råder på den europeiska flygmarknaden samt "aggressiv tillväxt inom lågprisflyget". Sektorn tyngdes i hela Europa och SAS backade 3 procent.

Solenergiföretaget Absolicon har tecknat ett avtal med Greenline Africa. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till motsvarande cirka 40 miljoner kronor. Absolicon klättrade 11 procent.

Enligt Tidningen Börsveckan råder det köplägen i investmentbolagen Svolder, Investor, Kinnevik, Ratos, Öresund, Byggmästare Anders J Ahlström och Spiltan. Svolder, som även släppte rapport, steg drygt 5 procent.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndag den 17 juni

image

Bildkälla: Infront