Stockholm 17:30
-0,94% Idag
+16,45% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-01-11 11:53:15

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NED, USD PLANAR UT INFÖR USA-KPISTOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjunker något överlag på fredagen, med tyska räntor 1-2 punkter ned. Europabörserna är däremot överlag svagt upp och på valutamarknaden har dollarn planat ut efter en försvagning.

Fredagens kalender är relativt tunn, med fokus på USA-KPI under eftermiddagen.

I Europa visade den brittiska industriproduktionen en nedgång på 0,4 procent under november jämfört med oktober, under väntade +0,2 procent. Tillverkningsindustrin sjönk också medan byggsektorn gick bättre.

Tidigare har industriproduktionen i såväl Tyskland, Frankrike, Italien som Spanien samtliga kommit in sämre än redan lågt ställda förväntningar. Det samlade utfallet för euroområdet kommer på måndag.

Vad gäller det generella risksentimentet råder fortsatt försiktig optimism om handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Enligt Bloomberg News ska en delegation med Kinas vice premiärminister Liu He i spetsen resa till USA den 30-31 januari för fortsatta samtal.

Däremot fortsätter shutdown, nedstängningen av delar av den statliga verksamheten i USA, och kommer på lördagen att sätta nytt rekord med 22 dagar.

Denna fråga har ännu inte satt så mycket avtryck på marknaden men kan komma att göra det framöver, dels då det alltmer börjar påverka olika verksamheter och konsumtionen, dels då det är olycksbådande inför den större och viktigare frågan om skuldtaket som åter blir aktuell fram emot mars.

Donald Trump sade på torsdagen att han "högst troligt" kommer att utlysa nationellt nödläge gällande landets södra gräns om hans administration inte kan nå ett avtal med kongressen om finansiering av muren mot Mexiko. Därmed skulle medel kunna tas från annat håll, i stället för de 5,7 miljarder dollar som kongressen sagt nej till.

Kritiker ser det som olagligt, och det skulle säkerligen omedelbart utmanas i domstol från Demokraterna med anklagelser om att försöka runda kongressen. Men det skulle lägga frågan i domstolsprövning ett tag och tillåta staten att öppna igen.

En del har samtidigt varit rädda för att det kan skapa ett "farligt" prejudikat.

"Om Trump går in i denna återvändsgränd, vad skulle hindra en demokratisk president från att utlysa 'nationellt nödläge' dag ett av sin administration vad gäller klimatförändringar och/eller hälsovården?", skriver Chris Krueger på Cowen Washington Research Group i en kommentar enligt Reuters.

USA-räntorna har sjunkit på fredagen med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned till 2,71 procent. Dollarn har efter en tidigare försvagning planat ut runt 108:30 mot yenen och 1:1520 mot euron.

Fortsatt mjuka signaler från Fed-företrädare har tyngt dollar på senare tid.

Fed-chefen Jerome Powell upprepade på torsdagen budskapet om att Fed har möjligheten att vara "tålmodiga och flexibla" medan de iakttar hur ekonomin utvecklas.

Vice-chefen Richard Clarida gick på samma linje men tillförde en nyans då han sade att Fed bör vara redo att anpassa penningpolitiken om motvindarna mot ekonomin från de finansiella marknaderna eller från den globala tillväxten visar sig vara ihålliga.

Han betonade att penningpolitiken inte befinner sig på någon förutbestämd bana, och att detta också gäller för nedtrappningen av balansräkningen. Fed har råd att vara tålmodig givet hur inflation och inflationsförväntningar utvecklas.

Klockan 14.30 publiceras USA-KPI för december. Enligt Reuters prognos väntas KPI-inflationen sjunka till 1,9 procent från 2,2 procent i november, medan kärninflationstakten väntas ha varit oförändrad på 2,2 procent.

Jasper Lawler på London Capital Group skriver att utfall på dessa nivåer eller svagare skulle vara ljuv musik i öronen på de dollarnegativa.

"Samtidigt kan amerikanska aktier stiga på utsikterna om att lånekostnaderna kan förbli stabila, eller till och med kanske sjunka om man ska tro Feds vicechef Clarida", skriver han med hänvisning till Claridas kommentar att Fed är redo att agera för att skydda ekonomin.

"Den förändrade hållningen från Fed har varit ganska abrupt och avsäljningen i dollarn har återspeglat detta. Dollarindex handlas nu cirka 2 procent lägre än så sent som i december", skriver han.

JP Morgan har dragit ned sin BNP-prognos för första kvartalet till 2 från 2,25 procent på grund av shutdown. De

noterar också att utsikterna för EUR/USD har ändrats rejält sedan oktober, och har ändrat sin prognos för första kvartalet från 1:11 till 1:14. Detta på grund av 1) det minst halvårsvisa uppehållet i Fed-åtstramning, 2) större riskpremie för dollarn på grund av shutdown, rädsla för skuldtaket och Mueller-utredningen och 3) minskade kreditrisker i Italien.

"Vi tror däremot inte att den underliggande makromiljön kan bibehålla en omedelbar eller kraftfull uppgång i EUR/USD", skriver JP Morgan.

Svenska räntor handlas 1 punkt ned, medan kronan ligger kvar på i stort samma nivåer som vid torsdagens stängning. Kronan stärktes 2-3 öre initialt, men övergående, på uppgifterna en regeringsuppgörelse.

Enligt bland annat Aftonbladet ska Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet vara överens om en plattform som bland annat berör arbetsrätt, hyresreglering och familjeåterförening. Uppgörelsen måste nu förankras hos C/L-partiorganen. Socialdemokraterna har också partistyrelsemöte på fredagen.fredag kl 11.45 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:8808 (8:8782) Statsobl 2y -0,xx (-0,37)
EUR/SEK 10:2337 (10:2276) Statsobl 10y 0,xx (0,43)
EUR/USD 1:1523 (1:1521) Ty obl 10 0,xx (0,25)
US obl 10 2,xx (2,71)