Stockholm 17:30
+0,17% Idag
+6,39% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2017-09-07 11:03:58

BÖRSEN: NORDEA BACKAR EFTER FLYTTBESKED, OMXS30 +0,1%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen i en oregelbunden tendens med Nordea på minus efter gårdagens besked att huvudkontoret flyttar till Finland. Amerikansk lastbilsstatistik fick Volvo att stiga.

De större europeiska aktiemarknaderna noterades överlag på plus. På råvarufronten noterades oljan först marginellt ner på morgonen, men har sedan klättrat något. Basmetallerna visade överlag på lägre terminsnoteringar.

Vid 10.55-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,1 procent till nivån 1.542 samtidigt som de ledande börserna på kontinenten noterades kring 0,3 till 0,6 procent högre. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 3,5 miljarder kronor.

Torsdagen har hittills bjudit på ett räntebesked från Riksbanken och klockan 13.45 är det ECB:s tur där bedömarna är eniga om att såväl styrräntan som QE-programmet kommer att lämnas oförändrade. Riksbanken lämnade som väntat såväl styrränta som räntebana oförändrad och räknar liksom tidigare med att höja räntan först i mitten av 2018.

Nordea backade 1,2 procent sedan det på onsdagseftermiddagen, efter lång väntan och många spekulationer, stod klart att banken flyttar sin legala hemvist till Finland under det andra halvåret 2018. I sektorn i övrigt var Swedbank 0,4 procent ner medan SEB och SHB noterades i stort oförändrade.

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick preliminärt till 21.200 enheter i augusti och Volvo steg 1,5 procent.

"Orderingången i augusti ger stöd åt vår syn att 2017 kommer att representera ett stabilt år", skriver RBC Capital Markets i en kommentar.

Credit Suisse påpekar att den starka orderingången fortfarande fyller produktionsutrymmet under det fjärde kvartalet, men menar att om trenden fortsätter ser upplägget för 2018 uppmuntrande ut.

Credit Suisse höjer sin rekommendation för Alfa Laval till neutral från underperform. Alfa avancerade 1,3 procent.

Enligt SvD Näringsliv kan Ericsson komma att skära ned med omkring 14.000 anställda i marknadsområdet Europa och Latinamerika, som en del av vd Börje Ekholms sparplan. Aktien steg 0,1 procent.

På de mindre listorna avancerade Qliro med drygt 7 procent till 18:80 kronor efter att SEB Equities höjt riktkursen till 25:50 kronor och upprepat sin köprekommendation. Höjningen grundar sig på en revidering i estimaten. För åren 2017-2019 har försäljningsestimaten skruvats upp med 3-4 procent. Även estimaten för marginalerna sätts upp, speciellt för modesajten Nelly.

Image Systems steg nära 10 procent. Bolaget har fått en order värd cirka 5 miljoner kronor i Ryssland.

Omnicar, listat på Aktietorget sedan i juli, har träffat avtal med 55 norska Mercedes Benz-återförsäljare om användning av bolagets mjukvarulösning för hantering av serviceavtal. Omnicar klättrade 13 procent.

Arctic Gold rusade hela 70 procent. Bolaget har tecknat avsiktsförklaring med huvudägarna i Norrbotten Exploration om att köpa Norrbotten genom en apportemission. Syftet är att de två bolagen tillsammans skapar ett 50/50-ägt bolag, där Arctic Gold köper Norrbotten genom en apportemission om 21,6 miljoner aktier i Arctic Gold.

Handeln med First North-listade Bayn Europes aktie stoppades och återupptogs strax efter börsöppning med en kursrusning på 18 procent som följd. Bolaget skickade på morgonen ett förtydligande av ett meddelande som gick på Facebook på tisdagskvällen som ledde till att aktien steg 37 procent på onsdagen.

Starbreeze, som pressats rejält sedan rapporten för två veckor sedan, steg drygt 4 procent. Bolaget uppgav sent på onsdagen att familjespelet Geminose: Animal Popstars, som dragits med rejäla förseningar, ska lanseras exklusivt för Nintendos spelkonsol Switch.


I torsdagens återstående makroflödet:

- USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30

- USA: produktivitet (def) 2 kv kl 14.30

- USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45

- USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00