Stockholm 17:30
-1,14% Today
+0,48% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2017-05-19 16:24:57

RÄNTOR/VALUTOR: FORTSATT DOLLARTAPP, MEN RÄNTOR SVAGT UPPSTOCKHOLM (Direkt) Dollarn fortsatte att försvagas mot euron och andra större valutor, japanska yen undantaget, i fredagens handel, men europeiska statspappersräntor vände svagt upp efter några dagar med tydligt sjunkande räntenivåer.

De senaste dagarnas börsturbulens dämpades något på fredagen, men det betyder inte att den politiska osäkerheten om turerna runt Trump-kampanjens eventuella Rysslandskopplingar verkligen har avtagit.

"Marknaden befarar nu att minskade regleringar, skatteinitiativ med mera helt enkelt inte kommer eftersom administrationen kommer att vara upptagna med att bekämpa skandalerna, de kommer inte att kunna få igenom sina löften", sade Jane Foley, valutastrateg vid Rabobank i London, till Reuters.

Huvudpersonen själv ska nu göra sin första utrikesresa i rollen som USA:s president, med besök i Saudiarabien, Israel och Vatikanstaten innan han ska delta vid Nato-mötet i Bryssel på torsdag och G7-mötet i Taormina, Italien, nästa fredag/lördag.

Greklands parlament antog på torsdagskvällen ett nytt reformpaket som kan öppna för nästa delutbetalning av nödlån och eventuellt öppna för skuldlättnader.

EU välkomnade på fredagen beskedet, men paketet ska nu granskas för att se om det överensstämmer med uppgörelsen från den 2 maj mellan Grekland och de fyra institutionerna innan eurogruppen kan godkänna nästa utbetalning. Kommissionens talesperson ville inte uttala sig om chanserna för en uppgörelse vid måndagens eurogruppsmöte.

Storbritannien bjöd på oväntat positiva industrisignaler på fredagen; CBI:s index över industriorderingången steg oväntat till 9 i maj, från 4 i april. Det var den högsta noteringen för indexet sedan februari 2015. Stigande exportorder bidrog till lyftet, och CBI rapporterade också tydligt högre produktionsförväntningar i maj jämfört med i april

Svenska statspappersräntor handlades oförändrade till svagt högre på fredagen, tioårsräntan steg 1 punkt, till 0,52 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 15 punkter (16).

Euron handlades som 9:7977 mot kronan som högst på fredagen, och högre har inte valutaparet handlats sedan mitten av december.

Vid svenska marknadens stängning hade dock euron backat tillbaka till 9:78 mot kronan, 2 öre högre än 24 timmar tidigare. Dollarn hade samtidigt drygt 3 öre, till 8:74. TCW-index var oförändrat på 133,58.

Fredagen bjöd inte på några nya inhemska besked.

Amerikanska statspappersräntor noterade små förändringar under natten till fredagen, efter att ha vänt upp från halvårslägsta nivåer tidigare på torsdagen. I fredagens handel steg USA-räntorna i takt med en relativt positiv börsöppning

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,25 procent, 3 punkter högre än vid samma tid på torsdagen.