Stockholm 14:03
0,00% Idag
-1,04% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-12-12 08:40:54

BÖRSEN:TERMINER LÄTT UPPÅT, MINDRE FROSTIGT I HANDELSKONFLIKTENSTOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna upp under onsdagen med stöd av uppgångar i Asien, främst från Japan som steg med drygt 2 procent. USA-börserna steg inledningsvis men uppgångarna mattades av till följd av inrikespolitiskt drama. S&P 500 slutade till slut oförändrat.

Marknaden har tolkat samtal mellan USA och Kina på senare tid som mer positivt vilket stärkt börsentimentet. Både i Asien och USA steg fordonstillverkare på hopp om förbättrade handelsrelationer.

I tillägg så har Huaweis finanschef, som tidigare greps i Kanada, släppts fri mot borgen. President Donald Trump har sagt sig vara villig att ingripa i fallet om det behövs, för att underlätta avtal med Kina.

Stockholmsbörsen väntas enligt IG:s morgonhandel öppna upp med 0,2 procent. Terminer för DAX-index i Tyskland samtidigt upp 0,4 procent. Även i Paris var investerarna på gott humör med terminen för CAC-40-index upp 0,8 procent.

Oljepriset skvalpade fortsatt runt mellan 60-62 dollar per fat efter den senaste tidens stora nedgång på oro för överutbud. Onsdagen visade viss uppgång med drygt 1 procent till 61 dollar per fat för brentoljan. Basmetaller visade små förändringar.

Under morgonen har den spanska klädkedjan Inditex, där Zara ingår, rapporterat något lägre omsättning och nettoresultat än väntat. Mindre reor under perioden har stärkt bruttomarginalen i det tredje kvartalet uppger bolaget. Inditex upprepade även tidigare prognos om försäljning i jämförbara butiker med en ökning om 4 till 6 procent under andra halvåret 2018.

Konkurrenten H&M kommer med sina försäljningssiffror för det fjärde kvartalet, september till och med november, på måndag nästa vecka. Rapporten för det fjärde kvartalet kommer i slutet av januari 2019.

Telekombolaget Telia säljer sitt innehav i Kcell till den statliga operatören i Kazakstan. För totalt 75 procent av aktierna i Kcell får Telia 446 miljoner dollar. Telia räknar med en vinst på 1,1 miljard kronor.

Fler nyheter av mindre karaktär har även setts. Catella har sålt en förvaltningsandel till Söderberg & Partners för 36 miljoner kronor.

Spelutvecklaren Stillfront har förvärvat tyska Playa Games för 20 miljoner euro. Bolaget har fram till september i år genererat intäkter på 7,7 miljoner euro.

Net Ent omorganiserar, minskar personal och tar en engångskostnad på 25 miljoner kronor som påverkar resultatet i det fjärde kvartalet. Spelleverantören väntas släppa 30-35 nya spel under 2019. Tidigare har 21 spellanseringar kommunicerats.

Evolution Gaming, har ingått avtal med Unibet, som ingår i Kindred, kring live casino-lösningar på den amerikanska marknaden.

Bland morgonens rekommendationer höjs Sandvik till behåll från tidigare sälj av Morningstar.

CAG, ett konsultbolag med fokus på IT-management, systemutveckling, drift och förvaltning listas i dag på First North Premiere. Bolaget har tagit in 70 miljoner kronor i samband med detta och erbjudandet övertecknades. Teckningskursen i emissionen uppgick till 66 kronor per aktie.

Senare under eftermiddagen vänta amerikansk inflationsstatistik. Liksom på andra håll har inflationen i USA lyfts av stigande oljepriser. När priserna nu vänt ned på sistone väntas det få KPI-inflationen att sjunka till 2,2 procent från 2,5 procent förra månaden.