Stockholm 17:30
0,00% Idag
-4,91% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-10-16 15:27:22

BÖRSEN: STOCKHOLM HANDLAS BÄTTRE ÄN EUROPA, OMXS30 +0,4%STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades till stigande kurser på onsdagen och utvecklades bättre än de ledande Europabörserna. Efter en trevande start steg börsen successivt.

Vid cirka klockan 15.20 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till 1.678. Aktier för 9,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland var DAX-indexet något uppåt medan Paris- och Londonbörsen handlades på nedsidan.

Getinge, Hexagon och Ericsson drev på indexuppgången, med uppgångar på 2,4, 1,9 respektive 1,5 procent.

Tele 2, som släpper sin rapport för det tredje kvartalet på torsdagen, tillhörde förlorarna med en nedgång på drygt 1 procent. Även Volvo fanns på nedsidan och backade 0,1 procent.

Bland råvarubolagen återfanns flera bolag som gick mot strömmen. Lundin Mining tappade 0,6 procent och Lundin Petroleum förlorade 1,3 procent.

Africa Oil steg 4 procent. Pareto har efter ett analytikerbyte upprepat köprekommendation och riktkurs.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi backade 1,4 procent. Schweiziska Roche rapporterade att det med Sobis Elocta konkurrerande Hemlibra "utvecklats mycket starkt" under året.

Onsdagen bjuder enbart på en försmak av rapportsäsongen, där Traction och Venue Retail Group kom med kvartalssiffror.

Investmentbolaget Traction vände till förlust i det tredje kvartalet. "Resultatförsämringen beror på svag kursutveckling för de aktiva noterade innehaven", konstaterade bolagets vd Petter Stillström i rapporten. Aktien vek ned 0,3 procent.

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group vände till vinst och redovisade ett resultat efter skatt på 1,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Den jämförbara försäljningen var något upp. Det blidkade dock inte marknaden, som sänkte aktien med nästan 4 procent.

I motsatt riktning gick friskvårdsbolaget Actic, som gör en icke kassaflödespåverkande nedskrivning av goodwill och immateriella tillgångar om totalt cirka 280 miljoner kronor. Aktien steg knappt 3 procent.

Uppåt, plus 3,6 procent, var det även för solenergibolaget Soltech, sedan samriskbolaget i Kina, ASRE, tagit en stororder som ger intäkter om 218 miljoner kronor över 20 år.

Gamingbolaget Stillfront avancerade 1 procent till 260:50 kronor med stöd av en riktkurshöjning från Pareto, till 337 kronor från 291 kronor.

En rapport från den amerikanska rådgivningsfirman RGA Investment Advisors lyfter fram sportboksleverantören Kambis potential i USA. I en guldrush är det bättre att investera i spadar och hackor än i själva guldgrävarna, skriver RGA som menar att Kambi tillhör den förra kategorin i den pågående amerikanska omregleringen. Kambi steg 2,4 procent.

Kepler Cheuvreux har sett över fastighetssektorn och bland annat sänkt rekommendationerna för Atrium Ljungberg, JM och Klövern som noterade nedgångar på mellan 1,4 och 4,3 procent.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 16 oktober

image

Källa: Infront