Stockholm 17:30
-0,08% Idag
+19,94% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2019-03-01 10:08:22

BÖRSEN: INDUSTRI GÅR STARKT, H&M NED PÅ RIKTKURS, OMXS30 +0,5%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen började fredagshandeln uppåt och flertalet sektorer gick starkt. Svag för dagen var H&M, efter en kraftig riktkurssänkning från Morgan Stanley. Flera bioteknikbolag pressades av nyheter om kommande nyemissioner.

Omkring klockan 9.50 hade OMXS30-index stigit 0,5 procent till 1.581 och aktier för 1,7 miljarder kronor hade hunnit omsättas på Stockholmsbörsen.

H&M var morgonens sämsta aktie i OMXS30 och backade 0,9 procent till 138:52 kronor. Aktien har av Morgan Stanley fått en sänkt riktkurs till 75 kronor från tidigare 100. Morgan Stanley ligger med sänkningen klart lägst bland bankerna och analyshusen gällande klädaktien. Noterbart är att Morgan Stanley haft en underviktsrekommendation på H&M sedan 2012 och var en av de första bedömare som såg ett slut på bolagets sötebrödsdagar.

Bland övriga storbolag gick industri starkt och storbolagsindex toppades av Sandvik, SKF och Atlas Copco som steg med mellan 1,3 och 1,5 procent. Swedbank fortsatte att hämta sig något efter senare tids kursfall och steg 1,3 procent som morgonens mest omsatta aktie. Banken har höjts till behåll från sälj av DNB Markets.

Fingerprint Cards gick starkt utan att någon nyhet framkommit och steg nära 4 procent. Även klädbolaget Odd Molly fortsatte kraftigt uppåt och lyfte drygt 23 procent - aktien har de senaste fem handelsdagarna rusat över 140 procent utan uppenbara skäl. Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt med bolaget som inte säger sig ha någon information som kan förklara rörelserna.

Forskningsbolaget Oasmia backade 4 procent. Bolaget gjorde i tredje kvartalet en nettoförlust på 30,3 miljoner kronor, vilket var ungefär samma förlustnivå som motsvarande kvartal året före. Bolagets valberedning och styrelse uppgav också att de hoppas nå en överenskommelse med storägaren Arwidsro före nästa extrastämma.

First North-listade Africa Energy ökade nettoförlusten till 9,3 miljoner dollar i fjärde kvartalet, att jämföra med en förlust på 1,6 miljoner dollar motsvarande period året före. Aktien handlades ned 4 procent.

Biotechbolaget WNT Research föll 16,6 procent till 6:92 kronor på nyheten om en företrädesemission för att finansiera en fas 2-studie. Teckningskursen i emissionen har satts till 6:50 kronor.

Även Xbrane Biopharma handlades ned kraftigt på besked om en stundande emission, som ska ta in upp till 60 miljoner kronor. Xbrane har satt teckningskursen 30 kronor och aktien svarade med att backa nära 18 procent till 34:20 kronor.

Bayn Europe har gjort en riktad nyemission på cirka 4,47 miljoner nya aktier, vilket tillför bolaget cirka 4,9 miljoner kronor. Aktien handelstoppades på First North på torsdagen efter att ha stigit 40 procent, men på fredagen vände Bayn ned och föll 21 procent.

Torsdagens 40-procentiga kurskollaps för Global Gaming utökades under fredagsmorgonen med ett tapp på ytterligare 5,6 procent. På torsdagen framkom att Global Gamings maltesiska dotterbolag i december stämdes av svenska Konsumentombudsmannen, som anser att Ninja Casinos marknadsföring strider mot kraven på måttfull spelreklam.

Mavshack steg till väders och lyfte drygt 56 procent på nyheten att streamingbolaget ingått partnerskap med mediekonglomeratet GMA Network. Avtalet gäller distribution av filippinskt innehåll i Mellanöstern, Nordafrika, Asien, Stillahavsområdet, Europa och Karibien.