Stockholm 17:30
-1,14% Today
+0,48% Sedan årsskifte
-0,01% OMXSPI

2018-03-06 17:44:42

BÖRSEN: FÖRBÄTTRAT SENTIMENT BIDROG TILL UPPGÅNG, OMXS30 +0,8%STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen steg under tisdagen på en mer riskvillig börs. Nära samtliga aktier i storbolagsindexet noterades på plus där SCA huserade i toppen.

Börsuppgången fick stöd av en minskad rädsla för handelskrig, som det spekulerats kring efter de nya tullar som president Trump vill införa på import av stål och aluminium.

Stöd kom även från USA-börserna under eftermiddagen som steg efter uppgifter om att Nordkorea kan tänka sig att påbörja en avveckling av kärnvapnen om ledningens säkerhet garanteras.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.560. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 16,2 miljarder kronor. Tongångarna var även positiva i Tyskland där DAX steg med 0,2 procent.

I Stockholm fick massa- och pappersbolagen vind i seglen sedan irländska Smurfit Kappa tackat nej till ett budförslag från amerikanska International Paper. I Dublin lyfte Smurfit Kappa med över 20 procent.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med uteslöt inte att International Paper i händelse av ett misslyckande tar sikte på andra bolag i sektorn. Billerud Korsnäs steg 3,6 procent, Stora Enso 3,1 procent och SCA var upp med 2,0 procent.

Stora Enso och SCA fick även höjda riktkurser av amerikanska investmentbanken Jefferies.

Råvarubolagen steg överlag, med Boliden och Lundin Mining upp med 1,7 respektive 4,1 procent mot bakgrund av stigande basmetallpriser. Råoljepriserna var stabila i närheten av måndagens högsta nivåer och Lundin Petroleum avancerade 1,7 procent.

Elekta har tecknat avtal med ett strålbehandlingscentrum i Frankrike om att installera ett planeringssystem för högprecisionsstrålbehandling. Aktien backade knappt 1 procent men har sedan en vecka stigit med över 13 procent.

Bland småbolagen backade även Karo Pharma 1,4 procent. Även den aktien är en vinnare den senaste tiden med en veckouppgång på 9 procent. Bolagets storägare Anders Lönner har i början av mars utökat sitt innehav och kontrollerar därefter 9,7 procent av kapital och röster i bolaget.

IT-bolaget Proact steg 6,3 procent efter att Affärsvärlden i en analys rekommenderat köp med hänvisning till en attraktiv värdering.

Spelutvecklaren Starbreeze lyfte drygt 7 procent till 10:77 kronor sedan Nordea i en uppdragsanalys beräknat ett kassaflödesbaserat rimligt värde om 13:80-15:90 kronor per aktie.

Ännu mer rusade Invuo Technologies, tidigare Seamless, sedan bolaget träffat ett finansieringsavtal med AJ Group. Aktien slutade upp drygt 97 procent under hög omsättning.

Energiteknikbolaget Saltx Technology, listat på First North steg 6,9 procent på positiva resultat från ett projekt med Suncool-solfångare.Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 6 mars

image

Källa: Infront