
Min blogglista
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Vi stöter förhållandevis ofta på noterade bolag där VD inte bara är VD utan även sitter i styrelsen. Därför ska vi försöka bena ut lite av frågetecknen kring detta.
1. Är det lämpligt att VD sitter i styrelsen?
2. Varför ska VD inte sitta i styrelsen?
3. När kan det vara lämpligt att VD sitter i styrelsen?
4. Sitter VD ofta i styrelsen i börsbolag?
5. Vilka börsbolag har VD i styrelsen?
Är det lämpligt att VD sitter i styrelsen?
När Aktiepappa gick en av sina styrelseutbildningar via Styrelseakademien i Göteborg fick han lära oss att det var inte lämpligt. Det var till och med direkt olämpligt. Vi hittade även en artikel i VD-tidningen som har intervjuat Sven Erik Sjöstrand, professor på Handelshögskolan, som är inne på samma linje även om han är lite mer pragmatisk och uttrycker "Det generella svaret är att VD inte ska sitta i styrelsen" på frågan -Anser du att VD ska sitta i styrelsen? Koden för svensk bolagsstyrning stipulerar dock inte att det skulle vara dåligt med VD i styrelsen utan där står det att det är ganska vanligt att VD sitter i styrelsen. Däremot får enligt koden, VD inte vara ordförande samt att endast en person från styrelsens ledning får sitta i styrelsen. Den enda större aktör som agerat mot att VD sitter i styrelsen är faktiskt Swedbanks fondbolag Robur som för några veckor sedan gick ut och tog ställning och förklarade att dom kommer rösta emot alla VD:ar som föreslås som styrelseledamöter.
Varför ska VD inte sitta i styrelsen?
Styrelsensn uppgift är att utse VD samt att utföra kontroll av VD. De ska även avsluta VD:s uppdrag och ge honom/henne sparken och det blir svårare att vara opartisk och det är lätt att en inte helt hälsosam "förbrödning" sker mellan styrelse och VD om de ingår i samma styrelse.
När är det lämpligt att VD sitter i styrelsen?
I små bolag är ofta VD, styrelse och ägare samma person och då blir det ju orimligt att ta in en extern VD eller styrelse. Vi ska inte glömma att hela 1/3-del av alla Sveriges drygt 1,2 miljoner företag är enmansföretag. Då har vi rensat bort Brf:er mm men den siffran inkluderar ett stort antal enskilda firmor där det faktiskt saknas en VD. 37 % av alla företag i Sverige är aktiebolag. I vissa noterade bolag utser facket styrelserepresentanter som ska företräda de anställda och då kan det bli lite skevt om inte VD också får sitta i styrelsen. Vi håller inte riktigt med där då VD nästan alltid är närvarande vid styrelsemötena. Dessutom kan storägare i vissa bolag även vara VD och då vill man ju såklart även ha en del att säga till om även som ägare. Det blir ju skevt där om storägaren måste invänta årsstämman för att fatta sina beslut och i de lägena är det såklart inte olämpligt med VD i styrelsen.
Sitter VD ofta i styrelsen?
Ja. Det är förvånansvärt ofta VD också sitter i styrelsen i Sverige. Utomlands, och då framförallt i USA är det närmast standard att VD ska sitta i styrelsen vilket är en konstig kultur då ungefär samma mekanismer med att styrelsen utser och kontrollerar VD gäller där borta. I Svenska bolag benämns fenomenet i Svensk kod för bolagsstyrning hämtar vi nedanstående citat:
Enligt Koden får högst en av styrelsens bolagsstämmovalda ledamöter arbeta i bolagets ledning eller i ledningen av dess dotterbolag. Oftast upptas denna plats av verkställande direktören. Det är emellertid också vanligt att ingen från bolagsledningen ingår i styrelsen.
Vilka svenska börsbolag har VD i styrelsen?
Här går det knappt att räkna upp alla men vi kan plocka fram de som vi följer och äger/har ägt och då kan vi börja med de gamla Sverker Martin-.Löf bolagen Industrivärden, Handelsbanken vilket kanske inte är så förvånande då de visat sig vara komplett maktgalna i den sfären. Enligt en nyligen publicerad artikel i DI sitter hela 1/3-del av alla börs-VD:ar i sin egen styrelse. Sen har vi ett bolag där vi är ägare och där vi tycker det är motiverat att VD sitter i styrelsen: SaveLend. Här är Ludwig storägare och VD och då företräder han sig själv som storägare genom styrelsen och sen har han en roll som VD också. Lite komplicerat men ändå korrekt.
Läs mer om VD i styrelsen
VD tidningen om VD i styrelsen
Svenskk kod för bolagsstyrning
Swedbank röstar nej till VD i styrelse
Castellums VD lämnar
Det var inte längesedan vi kunde läsa om att Castellums fleråriga och mycket framgångsrika VD Henrik Saxborn lämnade sin post. Orsaken till att han lämnade samtidigt som Rutger Arnhult tog över som ordförande var enligt Henrik själv "Om man väljer att göra en korrigering i strategin, då är det ett bra läge för mig att lämna."
Vi anade redan då att det låg mer bakom än vad som uttryckte offentligt och när vi idag kan läsa om att även nästa VD, nyligen utsedda Biljana Pehrsson lämnar sitt uppdrag som VD efter bara 33 dagar pga oenighet kring hur samgåendet och integrationen mellan Castellum och Kungsleden ska genomföras. Styrelsen har valt att be henne lna om vi förstår uttalanden från bolaget rätt. En gång är ingen gång brukar man säga och nu ser vi alltså ytterligare ett abrubt VD-byte i lugna traditionella Castellum på kort tid. Inte den typ av bolag vi en gång valde att investera i och idag skulle vi inte köpa aktier i Castellum. Om vi vill äga fastighetsaktier så väljer vi hellre ett företag med lugn och stabil ledning.
I går morse kl 10.12 kunde vi se hur duktiga (och mycket trevliga) ekonomijournalisten Gabriel Mellqvist intervjuar VD för Enad Global 7 Robin Flodin. Det blev lite oklart kring omsättning och totala intäkter och ingen som såg intervjun blev nog sugna på att köpa aktier i bolaget. Kl 17.35 kom ett pressmeddelande från bolaget att VD avgått. Knappast förvånande för bortsett från rapportens innehåll så var VD:s framträdande inte särskilt imponerande.
Imponerade gjorde däremot Gabriel som på ett sakligt och ändå trevligt sätt ställde följdfrågor på de konstiga uttalanden som framfördes av bolaget. Dagens rapport såg ändå hyfsad ut tycker vi som inte följt bolaget och som inte har koll på marknadens förväntningar för tydligen var de högre än vad bolaget presterade. Eller så var det Robins framträdande som skickade ner kursen med 25% idag.
Storägare Stena
Det var ingen rolig läsning för redare Dan Sten Olsson som köpte aktier i EG7 för miljardbelopp när kursen stod i 117 kr i vintras. Inte första gången det stormar i EG7 Vi minns nog alla hur EG7 lyckades kalla sitt eget bolag för Embracer i en rapport för något år sedan och många med oss gjorde då tolkningen att man helt enkelt kopierat konkurrenten Embracers text men missat att byta företagsnamnet.
FD Toadman interactive
Enad Global gick tidigare under namnet Toadman interactive. Stängningskursen igår var 44 kr jämt och vi gissar att det kommer vara ett fortsatt säljtryck idag när handeln öppnar. Avgående VD satt på 3,8 miljoner aktier i april och även om han enligg uppgift sålde en del igår så är det ingen allt för vågad gissning att han snart kommer sälja mer av innehavet.
I år är aktien ner 64 %.
Vi äger inga aktier i EG7
Läs mer om Enad Global 7:
Ulf Hedlund – vilket föredöme!
Idag presenterade Svolders VD Ulf Hedlund bolagets boskslutskommuniké för det brutna räkenskapsåret 2019/2019. Siffrorna var inte alls lika tråkiga som förra året då Svolder faktiskt gick ganska dåligt. I år har det gått bättre och periodens redovisade resultat var 690 (-13) MSEK, motsvarande 27,00 (-0,50) SEK per aktie. Substansvärdet ökade 22,8%, inklusive reinvesterad utdelning, till 144,00 SEK per aktie.
Aktiekursen (B) steg 30,9%, inklusive reinvesterad utdelning, till 140,80 SEK per aktie. Jämförelseindexet Carnegie Small Cap Return Index steg 21,7% under samma period och SIX Return Index steg 16,9%.
Svolder går föreslår, tvärtemot många andra svenska bolag, inte bara en utdelning utan även en lite utdelningshöjning. Höjningen är ytterst blygsam men det är i alla fall en höjning. Förslaget är 2,20 (2,15) SEK per aktie.
Det som sticker ut och som faktiskt är det vi är allra mest glada över är Ulfs kommentar till utdelningen:
”Svolder ser aktieutdelning som den naturligaste formen av vinstdelning och ersättning för det kapital aktieägarna tillför varje aktiebolag. Det är förödande för kapitalförsörjningen om det från politiskt håll ställs upp hinder för just utdelning.”
Vi som är vana vid Svolders VD-ord är inte förvånade. Ulf brukar vara ganska frispråkig och samtidigt klok och det tycker vi om.
Året som gått
Under verksamhetsåret har några av portföljbolagen bidragit extra mycket:
Positiva: GARO, Troax, Lime Technologies
Negativa: ITAB Shop Concept, New Wave Group
Under året har Svoldet genomfört en del förändringar i portföljen:
Ökat: XANO Industri, Beijer Electronics Group, New Wave Group
Minskat: Platzer Fastigheter, Scandic Hotels Group
Läs mer om Svolder
Svolders bokslutskommuniké 2020