27 Oct, 2019

Analys Alcadon: "Effektiviseringar, lönsamhet och 5G"

Alcadon redovisar ett svagt kvartal med en negativ tillväxt y/y på 18%. Ledningen fortsätter att genomföra åtgärder för att minska kostnaderna med ytterligare 2 mkr på årsbasis, utöver de tidigare annonserade 6 mkr i Q2’19. Dessa bedöms få full effekt under 2020. Vi bedömer detta som rätt strategi då Alcadon har en hög hävstång i verksamheten, med stor inverkan på lönsamheten. I takt med att 5G utbyggnaden närmar sig räknar vi med att marknaden skiftar fokus och ser en god tillväxtpotential inom detta område. Aktien fortsätter att handlas till en omotiverat hög rabatt mot jämförbara bolag. Vi räknar med att rabatten kommer att minska framöver och ser en hög potential i aktien, till en medelhög risk.

Svagt kvartal dämpar lönsamheten
Alcadon minskar sin omsättning för Q3’19 med 18% y/y till 101,8 (123,5) mkr, där affärsområdet fibernät fortsätter att utvecklas svagt. Ledningen bedömer att den svenska marknaden för bredbandsutbyggnaden fortsätter att vara svag i alla fall fram till H1’20, medan utvecklingen på den norska marknaden bedöms utvecklas mer stabilt. Det tål att nämnas att Alcadon under kvartalet har valt bort volymprojekt med låga marginaler för att fokusera på lönsamhet och en lägre rörelsekapitalbindning. Med den höga hävstången i verksamheten, resulterade omsättningstappet i ett rörelseresultat på 5,2 (11,8) mkr, motsvarande en EBIT-marginal på 5,1%. Detta var den lägsta nivån på flera år.

Effektiviseringar slår igenom 2020
Ledningen fortsätter att genomföra åtgärder för att minska omkostnaderna med ytterligare 2 mkr på årsbasis, utöver de tidigare 6 mkr som annonserades i Q2’19, med effekt under 2020. Som tidigare nämnts bedömer vi detta som rätt strategi då små kostnadsbesparingar bör ge god effekt på sista raden givet hävstången i verksamheten. Vi bedömer även att ledningen högst troligt behöver anställa ett par personer ytterligare för att stärka organisationen. Därmed räknar vi med att nettoeffekten från ovan effektiviseringar blir 5 mkr med full effekt 2020.

Dags att skifta fokus mot 5G-utbyggnaden
Vi räknar med att affärsområdet bostadsnät och fastighetsnät fortsätter att utvecklas relativt väl framöver, men med fortsatt motvind inom FTTH i Sverige. Därmed justerar vi ned bidraget från affärsområdet fibernät de närmsta kvartalen. Under mars 2020 väntas auktionera för 5G-licenserna hållas, varpå utbyggnaden av 5G kan ta fart därefter. Därmed ser vi ett flertal intressanta tematiska trender som gynnar Alcadon på medellång sikt som t.ex. utbyggnaden av 5G men även datahallar. Inga avsättningar har gjorts för tilläggsköpeskillingen för förvärvet av CableCom, vilket vi bedömer kan behövas i närtid i takt med att CableCom uppnår utsatta mål. Vi räknar med att ledningen fortsätter att fokusera på lönsamhet före volym. Tillsammans med effektiviseringsåtgärderna bedömer vi att marginalen lyfts under nästkommande år. I takt med att lönsamheten förbättras sjunker multiplarna, där Alcadon idag handlas på P/E 7x på nästa års estimat. Även om en rabatt är motiverad bedömer vi den som omotiverat hög, givet de långsiktiga tematiska trenderna. Vi bedömer att marknaden kommer att skifta och fokusera på 5G-utbyggnaden i takt med att den närmar sig, vilket bör ge stöd åt aktien på några års sikt.

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.