29 Jun, 2018

Analys Arc Aroma Pure: "Ett intressant kommande halvår"

Arc Aroma redovisar en nettoomsättning på SEKm 3,1 (4,9), varav aktiveringar på SEKm 2,8 (4,8), för bolagets fjärde kvartal i det brutna räkenskapsåret. Bolaget överraskade något med lägre kostnader som landade på SEKm 6,3 (7,1), mot väntat 7,0. Arc Aroma fortsätter den inslagna vägen att sätta viktiga nyckelreferenser och nu gå mot skarpa avslut. VD’n ser positivt på den närmsta tiden och räknar med ett flertal kundorders relativt omgående och fram till slutet av juli. Varulagret bekräftar att orders kan vara på gång då den har stigit till SEKm 2,9 (0,6) från SEKm 1,5 det tidigare kvartalet. Uppskattningsvis motsvarar detta drygt fyra system som är redo för leverans. Mot bakgrund av de positiva testresultaten från kunderna i Italien bedömer vi det som sannolikt att Arc Aroma lyckas få in kundorders det närmsta halvåret. Bolaget nämner även att finansieringen är säkerställd med bryggfinansiering. På sikt ser vi det som en möjlighet att Arc Aroma avyttrar delar av sitt Optifreeze innehav som idag uppgår till drygt SEKm 26. Vi kvarstår vid att bolaget står för ett viktigt halvår där skarpa avslut måste sättas. Därmed ser vi fortsatt hög kurspotential i aktien men till en hög risk.

Räknar med kundorders i närtid
Arc Aroma redovisar en nettoomsättning på SEKm 3,1 (4,9) för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Aktiveringarna under kvartalet landade på SEKm 2,8 (4,8). Kostnaderna för kvartalet uppgick till SEKm 6,3 (7,1), vilket var lägre än de SEKm 7,0 vi hade räknat med. Man ska dock inte lägga alltför stor vikt på enskilda kvartalsdatapunkter och istället fokusera på bolagets framtida potentiella försäljning. Under kvartalet har Arc Aroma fortsatt att sätta viktiga nyckelreferenser där bolaget nu skiftar fokus mot kommersialisering och räknar med ett flertal skarpa avslut inom närtid. Arc Aroma nämner själva att bolaget ser goda möjligheter till kundorders relativt omgående och fram till slutet av juli för att sedan installera åt kund i samband med att olivsäsongen drar igång i Europa, mer specifikt under hösten. Samtidigt fortgår diskussioner med ett flertal potentiella kunder i Spanien, Italien, Grekland och Marocko/Tunisien.

Redo för leverans mot kund
Att beställningar kan vara på gång indikeras även av varulagret som har stigit till SEKm 2,9 (0,6) i slutet av det fjärde kvartalet. Samma siffra låg på SEKm 1,5 det tidigare kvartalet. Detta bör innebära att Arc Aroma har drygt 4 system redo för leverans idag. I samband med att olivsäsongen närmar sig bedömer vi att varulagret kan stiga ytterligare. Vi ser med tillförsikt fram emot hösten och ser att Arc Aroma måste leverera skarpa ordrar inom närtid för att slippa en potentiell kapitalanskaffning. I och med de positiva testresultaten från Italien bedömer vi det som sannolikt att Arc Aroma lyckas att få in kundorders inom det närmsta halvåret. Detta skulle minimera den finansiella risken där Arc själva nämner att de har säkerställt bryggfinansiering. På längre sikt ser vi det som möjligt att Arc Aroma avyttrar en del av sitt innehav i OptiFreeze, som idag uppgår till SEKm 26, för att finansiera den löpande verksamheten. Vi ser även en möjlighet till lån med säkerhet i OptiFreeze-innehavet. Risken för en nyemission bedömer vi som liten och ser istället, i sådana fall, en riktad emission som ett möjligt alternativ.

Måste sätta skarpa avslut inom den närmsta tiden
Vi kvarstår vid vår bedömning att försäljningen först tar fart under sommaren för att sedan visas i siffrorna under hösten i år. Vi ser med tillförsikt fram emot det nya räkenskapsåret och bedömer det som troligt att Arc Aroma lyckas sälja över 10 system för 18/19. Bolaget står kortsiktigt inför en viktig period där skarpa avslut måste sättas. Vi ser därmed en fortsatt hög kurspotential i aktien till en hög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.