9 Aug, 2018

Analys Arise: "Ökat fokus på växande pipeline"

Trots en uppgång i kraft- och certifikatpriserna så pressade frånvaron av projektförsäljningar och svag vindkraftsproduktion intäkter och EBIT till SEKm 48 resp. SEKm 6 i Q2. Med Krange Vinds två parker om totalt 180 MW och en fortsatt positiv trend i utländskt investerarintresse på projektförsäljningsmarknaden ser vi goda förutsättningar att bolaget ska kunna sälja de över 400 MW osålda projekt fördelade på fem parker man har närmast i pipeline, vilket skulle innebära ett betydande lönsamhetslyft 2019 och framförallt 2020. Efter en uppgång på 27% sedan årsskiftet handlas aktien till P/E 17x 2019. Året därpå sjunker P/E-talet till 6x varför vi ändå ser 50% uppsida till SEK 25 som möjlig på lite längre sikt. Det innebär en hög potential i aktien till en hög risk.

Svagare vindar och högre priser
På grund av svagare vindar än normalt minskade den egenägda produktionen med 23% i kvartalet, till 65 GWh. Det kompenserades dock av ett 163 SEK/MWh högre snittpris på 534 SEK/MWh. Även om intäkterna från vindkraftsproduktion ökade så räckte det inte för att kompensera för de lägre intäkterna från utvecklings- och förvaltningsverksamheten, som föll från SEKm 81 i Q2 2017, till SEKm 14 i Q2 i år p.g.a. att inga projektförsäljningar genomfördes under kvartalet. Totalt sett blev resultatet före skatt SEKm -13.

Betydande breddning av pipeline
Inom projektutvecklingen fortsätter byggnationen av Svartnäs på 115 MW, som beräknas klar i Q1 2019, samt arbetet med att slutplanera Bröcklingeberget på 45 MW och Enviksberget på 35 MW så att de kan säljas under andra halvåret. Därtill har Skaftåsen på ca 150 MW beviljats elnätskoncession. Vi har tidigare lyft fram dessa fyra projekt som avgörande för intäktsutsikterna, men med optionsavtalet om förvärv av Krange Vinds två projekt, Ranasjöhöjden på ca 110 MW och Salsjöhöjden på ca 70 MW, som beräknas kunna säljas mot slutet av 2019, har bolaget breddat sin pipeline markant, då risken också fördelas på sex istället för fyra projekt. Vi fortsätter räkna med att den svåranalyserade projektutvecklingen ska ge ett genomsnittligt resultatbidrag på SEKm 1 per MW, vilket borde lyfta resultatet till närmare SEKm 100 inom vår prognoshorisont. Efter ett svagare resultatbidrag från Q2 än väntat så har vi sänkt vår prognos för EBIT med 12% för 2018. Vi lämnar prognosen nära oförändrad för 2019 medan vi höjt den med 14% för 2020, då vi räknar med ett visst genomslag på resultaträkningen från förvärvet av Krange Vind.

Fokus åter på projektutvecklingsverksamheten
En klar förbättring av både kraft- och certifikatpriserna gynnar just nu hela den svenska vindkraftsmarknaden, vilket också ökar attraktionen för utländska investerare. Därför ser vi goda chanser för att bolaget ska lyckas avyttra Bröcklingeberget, Enviksberget och Skaftåsen de närmsta 18 månaderna. Efter höstens nedskrivningar av vindkrafttillgångar på SEKm 152, förra vårens konvertibelemission och den nyliga refinansieringen av den säkerställda obligationen på SEKm 650 kan marknadens fokus nu återvända till den för aktien avgörande projektutvecklingsaffären. Aktien är nu upp 27% sedan årsskiftet och värderingen på P/E 17x 2019 inte fullt lika attraktiv längre. 2020 sjunker P/E-talet till 6x varför vi ändå ser 50% uppsida till SEK 25 som möjlig på lite längre sikt. Det innebär en hög potential för aktien till en hög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.