28 Feb, 2020

Analys Arise: "Från finansiell sanering till lönsam tillväxt"

Både omsättning och EBIT i fjärde kvartalet kom in något svagare än våra estimat då det starka resultatbidraget från Skaftåsen motverkades av svagare vindar, låga el- och certifikatpriser och en förskjutning av Enviksberget och Bröcklingeberget in i H1 2020. Trots det blev resultat före skatt 2019 mer än en fördubbling jämfört med 2018. I ljuset av bolagets allt starkare finansiella situation och planen att livstidsförlänga de egna vindkraftparkerna så ser möjligheterna goda ut att refinansiera obligationslånet under hösten 2020 till en betydligt lägre ränta, och ordentligt förbättrat finansnetto som resultat. Aktien är nu upp 200% på ett år. Det är dock välförtjänt i ljuset av hur bolaget rört sig från överbelånad, olönsam producent med projektambitioner till att aggressivt ha minskat nettoskulden samtidigt som bilden klarnat om vinstpotentialen i bolagets pipeline. Vi räknar nu med nettovinster på över 700 mkr de kommande tre åren, vilket översätter till ett P/E på 13x 2021e och en genomsnittlig FCF-yield på 12% 2020-2022. Även om det är sannolikt med lite vinsthemtagningar efter den starka uppgången ser vi en fortsatt hög potential i aktien till en hög risk.

Stänger året med mer än fördubbling av resultatet
Både omsättning och EBIT i fjärde kvartalet var något i underkant jämfört med våra estimat. Intäkterna uppgick till 247 mkr och EBIT till 128 mkr jämfört med vår förväntan på 264 mkr resp. 148 mkr, då det starka resultatbidraget från försäljningen av Skaftåsen motverkades av svagare vindar än normalt och låga el- och certifikatpriser. Siffrorna var ändå en markant ökning jämfört med föregående år. Rensat för försäljningen av Jädraås innebär det mer än en fördubbling av resultatet före skatt till 60 mkr för helåret 2019.

Fortsatt hög projektaktivitet 2020 och framåt
Fjärde kvartalet tyngdes även av att Enviksberget och Bröcklingeberget förskjutits något in på första halvåret 2020. Med justerade antaganden om vinstavräkningstakten på projekten har vi höjt vårt EBIT-estimat för 2020e med 16%. I ljuset av bolagets allt starkare finansiella situation och planen att livstidsförlänga de egna vindkraftparkerna så ser möjligheterna mycket goda ut att refinansiera obligationslånet under hösten 2020 med betydligt sänkta finanskostnader som resultat, och ett ordentligt förbättrat finansnetto framöver. Vi räknar nu med försäljning av Ranasjöhöjden och Salsjöhöjden (tillsammans 234 MW) mot slutet av året, Fasikan (90 MW) i slutet av 2021 och höglönsamma jätteprojektet Kölvallen (282 MW) och Finnåberget (150 MW) före slutet på 2022.

Vinster på över 700 mkr kommande tre år
Aktien har fortsatt klättra aggressivt och är nu upp 200% på ett år, och än mer sedan resan började tidigt 2018. Det är dock välförtjänt i ljuset av hur bolaget rört sig från att vara en överbelånad, olönsam operatör med projektambitioner till att aggressivt ha minskat nettoskulden samtidigt som bilden kontinuerligt klarnar om vinstpotentialen i bolagets projektpipeline. Även om rörelsevinsten 2020e blir i nivå med 2019 räknar nu med nettovinster på sammanlagt över 700 mkr de kommande tre åren. Det översätter till ett P/E på 13x 2021e och en genomsnittlig FCF-yield på 12% 2020-2022. Även om det är sannolikt med lite vinsthemtagningar efter den starka uppgången ser vi en fortsatt hög potential i aktien till en hög risk.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.