28 Feb, 2020

Analys Beijer Alma: "Ökat tryck på förvärv att lyfta tillväxten"

Temat från tidigare kvartal där förvärv fått kompensera för en sviktande organisk tillväxt förstärktes markant i Q4’19 då försäljning och rörelseresultat kom in svagare än vi räknat med, på 1061 mkr resp. 123 mkr, efter en överraskande svag organisk tillväxt på -9% och en total tillväxt på 2%. Sett till regioner så har inbromsningen i efterfrågan som noterats i Centraleuropa tidigare kvartal nu nått upp till Norden, om än inte med riktigt samma kraft. Även om Beijer Alma inte ser några betydande risker för bolagets egen leverantörskedja med hänvisning till Coronaviruset så är det ännu oklart hur det kommer påverka den breda kundbasens leverantörskedja och efterfrågan. Sammantaget har vi justerat ner våra EBIT-estimat med 13% 2020 för 2020e och 11% för 2021e. Vi ser ett motiverat värde på 155 kr för aktien på 12-18 månaders sikt, men med en stark balansräkning och 465 mkr i kassan kan en fortsatt hög aktivitet på förvärvssidan förbättra den bilden. Sammantaget med en direktavkastning på 3,6% ser vi en medelhög potential i aktien till en medelhög risk.

Förvärv motvikt till organisk inbromsning
Försäljning och rörelseresultat kom in svagare än vi räknat med, 1061 mkr resp. 123 mkr, då inbromsningen i organisk tillväxt var överraskande stark på -9%. Totalt sett lämnade dock de senaste årets förvärv en betydande motvikt till den svagare efterfrågan, vilket resulterade i en ökning i orderingång på 4% i kvartalet och en tillväxt på 2%. Inom största dotterbolaget Lesjöfors var Chassifjädrar något starkare än det större affärsområdet Industri (motsvarande 44% av Beijer Almas omsättning) som minskade organiskt omkring 11%. Bland de mindre dotterbolagen var det framförallt Telecom som tyngde Habia medan god efterfrågan inom underhåll och offshore tillsammans med förvärv lyfte omsättningen för Beijer Tech med 9%, trots en organisk minskning på 12%.

Inbromsningen från Centraleuropa har rört sig norrut
Sett till regioner så har inbromsningen i efterfrågan som noterats i Centraleuropa tidigare kvartal nu nått upp till Norden, om än inte med riktigt samma kraft. Även om Coronaviruset medfört att tre av bolagets fabriker i Kina hållit stängt, där två nu öppnat igen med gradvis kapacitet, så ser man inte några betydande risker för bolagets egen leverantörskedja av råmaterial. Men precis som för resten av ekonomin är det ännu oklart hur Coronaviruset kommer påverka den bredare industrins leverantörskedja och efterfrågan. Sammantaget har vi justerat ner våra EBIT-estimat med 13% 2020 för 2020e och 10% för 2021e.

Förvärv nyckeln till uppvärdering av aktien
Trots sin breda exponering mot verkstadsindustrin så har Beijer Almas aktie underpresterat verkstadsindex (SX2000) med ca 30 procentenheter senaste året. Med en målmultipel för kommande års vinst i linje med snittet i verkstadssektorn ser vi nu ett motiverat värde på 155 kr för aktien på 12-18 månaders sikt. Det lämnar inte mycket utrymme för en uppvärdering, men med en stark balansräkning och 465 mkr i kassan kan en fortsatt hög aktivitet på förvärvssidan (efter förvärven hittills i år av PA Ventiler, 27 mkr och Metrol Springs ca 88 mkr i omsättning) förbättra den bilden. Sammantaget med en direktavkastning på 3,6% ser vi en medelhög potential i aktien till en medelhög risk.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.