29 Jun, 2018

Analys BTS Group: "Verksamheten tuggar på i stabil takt"

BTS redovisar sitt bästa första kvartal någonsin med en nettoomsättning på SEKm 299,4 (274,0), motsvarande en valutarensad tillväxt på 15%. Rörelseresultatet uppgick till SEKm 20,4 (16,4) med en rörelsemarginal på 6,8% (6,0%). I och med förvärven i slutet av 2017 hade vi hoppats på drygt 5% högre försäljning och en marginal på 7,0%. Man bör samtidigt inte lägga alltför stor vikt på endast en kvartalsdatapunkt då det första kvartalet är historiskt ett säsongsmässigt svagt kvartal. Bolagets största enhet, BTS Nordamerika, som står för 46% av koncernens omsättning, redovisar en fortsatt stabil valutarensad tillväxt på 16% Y/Y. Bolaget kvarstår vid sin guidning om resultatet före skatt blir bättre än föregående år, där 2017 var bolagets bästa helår någonsin. På 2018 års estimat handlas BTS på P/E 18x och EV/EBIT 12x, vilket bedöms som fortsatt attraktivt givet bolagets stabila historiska och förväntade tillväxttakt. Vi bibehåller vår bedömning om att potentialen i aktien är medelhög till en låg risk.

Bolagets starkaste första kvartal någonsin
BTS levererar sitt bästa första kvartal någonsin. Intäkterna uppgick till SEKm 299,4 (274,0), vilket var drygt 5% under vår prognos på SEKm 314,9. Den valutajusterade tillväxten uppgick därmed till 15%, mot ett starkt jämförelsekvartal 2017. Rörelseresultatet för det första kvartalet uppgick till SEKm 20,4 (16,4) där vi förväntade oss SEKm 22. EBITA-marginalen landade därmed på 6,8% (6,0%) mot väntat 7,0%. Vi hade räknat med något högre marginal samt tillväxt i och med förvärven av MTAC och Coach In A box som konsoliderades i slutet av 2017, där framförallt det sistnämnda förvärvet bedöms ha marginaler uppemot 15%.

MTAC och Coach-In-A-Box första kvartal i koncernen
Det första kvartalet var det första hela kvartal förvärven MTAC och Coach In A Box har bidragit till koncernen, vilket har påverkat framför allt enheten BTS Europa (19% av omsättningen) väsentligt positivt där intäkterna har ökat med 48% till SEKm 135,6 (119,2). Bolaget redovisar inte hur mycket förvärven har påverkat det första kvartalet men vi bedömer att större delen av tillväxten i BTS Europa härrör från dem. För bolagets största enhet med 46% av koncernens omsättning, BTS Nordamerika, fortsätter den positiva utvecklingen med god tillväxt och marginalförbättringar. Även enheten BTS Övriga marknader (27% av omsättningen) fortsätter att växa stabilt med 16% Y/Y även om marginalen dämpas av personalinvesteringar för att försäkra långsiktig expansion och tillväxt. Bolagets minsta enhet, APG, som står för 8% av koncernens omsättning redovisar minskade valutarensade intäkter på 18%, vilket därmed utgör bolagets tredje kvartal i rad utan tillväxt. BTS räknar med att APG återgår till tillväxt under andra halvåret 2018 där ett flertal framflyttade leveranser av projekt har dämpat tillväxten i det första kvartalet. Bolaget kvarstår vid sin guidning om att resultatet före skatt blir bättre än föregående år. Noterbart är att 2017 var bolagets bästa helår någonsin.

Små estimatförändringar
Historiskt är det första kvartalet det svagaste kvartalet för koncernen, och därmed bör inte alltför stor vikt läggas vid endast en kvartalsdatapunkt. Med ett liknande säsongsmönster för nyförvärven som koncernen i övrigt hade vi dock räknat med 5% högre försäljning och något högre marginal, och därmed bedömer att tillväxten i Q1 är en aning i underkant. På 2018 års estimat handlas BTS därmed på P/E 18x och EV/EBIT 12x, vilket bedöms som fortsatt attraktivt givet bolagets stabila historiska och förväntade tillväxttakt. Vi kvarstår vid bedömningen att potentialen i aktien är medelhög till en låg risk.

 
 
 
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.