9 Aug, 2018

Analys DDM Holding: "Q2 visar vägen framåt"

DDM rapporterar net collections om EURm 15,5 vilket är en signifikant ökning om 55% från Q2’17. Gross ERC (estimated remaning collections) uppgår nu till EURm 269, vilket är en ökning med 209% från samma period föregående. Första halvåret 2018 bekräftar den bild vi tidigare har haft, att bolaget nått en ny nivå i skala vilket gör att man kan upprätthålla en högre investeringsvolym och dra nytta av skalfördelar. Vidare gör den ökande storleken att man i framtiden kan fortsätta sänka sina finansieringskostnader. Vi väljer dock att justera ned våra estimat för 2018 då överlämnandet av den senaste signifikanta investeringen på Balkan har dragit ut på tiden. Det har gjort att indrivningen inte kunnat börja fullt ut. Vidare ser vi att en stor del av investeringarna som krävs för att nå 2018 års mål kommer behöva ske under H2’18 vilket gör att vi´skjuter på indrivningen av dem till perioden 2019-2020. Sammanfattningsvis tycker vi att DDM lämnar en stark rapport, nyckeltalen och tillväxten visar att man är på rätt väg och att en ny nivå av lönsamhet och intjäning är nådd, vilket gör att vi ser en fortsatt hög potential i aktien men till en hög risk.

Ett starkt kvartal som etablerar en ny nivå…
DDM rapporterar net collections om EURm 15,5 vilket är en signifikant ökning om 55% från Q2’17. Gross ERC (estimated remaning collections) uppgår nu till EURm 269, vilket är en ökning med 209% från föregående år. H1’18 bekräftar den bild vi har haft sedan bolagets CMD 2017, bolaget har nu nått en nivå där man kan upprätthålla en högre investeringsvolym samtidigt som finansieringskostnaderna sjunker och skalfördelarna ökar. De ökade skalfördelarna går att se genom att portföljtillgångar som andel av totala tillgångar nu hög, trots att kassan fortfarande är relativt stor.

…men förseningar överlämnandet av balkanportföljen…
Sent i Q1 gjordes en signifikant investering om EURm 30 på Balkan, främst bestående av säkerställd skuld. Det har nu skett en försening i överlämnandet av denna portfölj vilket gjort att indrivningsprocesserna inte hunnit börja fullt ut. Detta gör att vi väljer att skjuta på indrivningen i denna portfölj vilket gör att vi justerar ned estimaten för 2018. Vi ser även att merparten av investeringsmålet kommer behöva uppnås under H2 vilket bidrar till våra estimatjusteringar.

… och relativt låga investeringar gör att vi justerar estimaten
Med anledning av det lägre investeringstempot samt det ökade fokuset på säkerställda fordringar sänker vi våra estimat för net collections 2018 med ca 24%, vi väljer även att minska våra estimat för EPS med 45%. Den främsta anledningen till dessa förändringar är att en stor del av de investeringar som måste ske för att målet ska uppnås kommer ske sent i året och därför drivas in under perioden 2019-2020. Vidare har vi varit för optimistiska i våra prognoser om hur snabbt de fordringar som förvärvats under H2’17 kommer drivas in p.g.a. skiftet från icke-säkerställda lån Bolaget är trots dessa revideringar attraktivt värderat i förhållande till andra bolag i sektorn med EV/EBIT om 5,7x på 2018 års estimat. De större bolagen i sektorn värderas kring 10x. Anledningen till våra estimatförändringar är skiftet till säkerställd skuld, ett skifte vi ser positivt på då recovery rate är högre men, intjäningen blir slagigare. Detta innebär att vi skjuter intjäning från 2018 till 2019. Sammanfattningsvis tycker vi att DDM lämnar en stark rapport, nyckeltalen och tillväxten visar att man är på rätt väg och att en ny nivå av lönsamhet och intjäning är nådd, vilket gör att vi ser en fortsatt hög potential i aktien men till en hög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.