9 Aug, 2018

Analys Enzymatica: "Tidig vår förkortade förkylningssäsongen"

Försäljningen minskade med 10% till SEKm 5,3 (5,9), vilket var ca SEKm 5 under vår förväntan. Anledningen till det svagare försäljningen var 1) den tidiga våren i norra Europa förkortade förkylningssäsongen 2) uppföljningsorders från både svenska apotek samt tyska STADA kom redan under förra kvartalet. Domstolsutlåtandet i Tyskland tvingar oss att lyfta bort framtida försäljning i regionen tills vidare vilket leder till att vi sänker vårt försäljningsestimat för 2018e med 24%, med möjlig uppjustering om STADA motsätter sig restriktionerna. Vi ser en fortsatt hög potential i aktien till en hög risk.

Lägre försäljningstillväxt än väntat
Försäljningen minskade med 10% till SEKm 5,3 (5,9), vilket var ca SEKm 5 under vår förväntan. Anledningen till det svagare försäljningen var 1) den tidiga våren i norra Europa förkortade förkylningssäsongen 2) uppföljningsorders från både svenska apotek samt tyska STADA kom redan under förra kvartalet. Trotts detta lyckades ColdZyme ta marknadsandelar på den svenska marknaden under kvartalet och på rullande 12 månader har ColdZymes marknadsandel stigit från 4,9% till 5,2%. Bruttomarginalen steg till 51% (46%) drivet av fördelaktig produktmix samt valutaeffekter. Rörelsekostnaderna ökade med SEKm 4 till SEKm 18,8 (14,9), vilket var ca SEKm 4 högre än vår förväntan. Avvikelserna ligger i ökade forsknings och utvecklingskostnader. EBIT uppgick till SEKm -15,0 (-11,8) vilket var under vår förväntan om SEKm -9.

ColdZyme stöter på patrull i Tyskland
Ett beslut i en regional domstol i Frankfurt har lagt restriktioner på marknadsföringen av Coldzyme (Viruprotect) i Tyskland. Frågan drivs av branschorganisationen Schutzverband och inte av någon myndighet. Orsaken till domstolsutslaget verkar vara de strikta kraven på utförande av kliniska studier enligt tysk lagstiftning. STADA (Enzymaticas partner) analyserar konsekvenserna av beslutet och kommer inom kort informera Enzymatica hur de tänker gå vidare. Restriktioner på marknadsföringen av ViruProtect innebär att försäljningen av produkten i Tyskland kan lida skada och i värsta fall upphöra tills ny klinisk data har presenterats. Något som Enzymatica uppskattar skulle påverka nettoomsättningen med ca SEKm 6 under 18e. Med tanke på hur mycket STADA har investerat i ViruProtect bedömer vi att de kommer kämpa för att få sälja produkten så fort som möjligt igen.

Sänker försäljningsestimaten med 24% för 18e
Domstolsutlåtandet i Tyskland tvingar oss att lyfta bort framtida försäljning i regionen tills vidare vilket leder till att vi sänker vårt försäljningsestimat för 2018e med 24%, med möjlig uppjustering om STADA motsätter sig restriktionerna. I slutet av kvartalet erhöll Enzymatica ett brygglån om SEKm 30 ifrån tre storägare, vilket innebär att bolagets likviditetssituation är säkrad för 2018. Samtidigt räknar vi med en nyemission under hösten om minst SEKm 50. Vi ser en fortsatt hög potential i aktien till en hög risk.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.