5 Aug, 2020

Analys Insplorion: "Allt bredare bas för Insplorion"

Insplorion levererade ett rörelseresultat på -2,5 mkr i Q1’20, vilket var i linje med förväntningarna och i nivå med resultatet i Q4’19. Utvecklingen av batterisensoraffären har påverkats mest av covid-19 så här långt enligt Insplorion. Några partners har drabbats av nedstängningar, vilket inneburit tappad effektivitet inom ett antal delprojekt. Det är dock här vi ser högst potential på sikt för Insplorion. Aktien har kommit ned kraftigt i spåren av utbrottet av covid-19. Den långsiktiga potentialen har dock inte minskat, snarare tvärtom genom Insplorions nya projekt avseende vätgas. Sammantaget bedömer vi att aktien har en hög potential till en hög risk.

En instrumentförsäljning i ett Q1’20 präglat av covid-19
Insplorion levererade ett rörelseresultat på -2,5 mkr i Q1’20, vilket var i linje med förväntningarna och i nivå med resultatet i Q4’19. Insplorion sålde under perioden ett Xnano-instrument till University of Sheffield, UK. Nedstängningar av universitet och labbverksamhet till följd av covid-19 påverkade säljprocesser avseende instrument, vilket sannolikt får en negativ effekt på kort sikt. Samtidigt lyfter Insplorion fram att detta även har gett möjligheten till närmare samtal med de professorer som ansvarar för inköpen, vilket kan ge en positiv effekt när deras verksamheter öppnar upp igen. Insplorion har även startat ett projekt inom vätgasekonomi tillsammans med Powercell och Chalmers, vilket är spännande så till vida att potentiella kunder representerar stora industrier så som t ex transport och stålindustri. På så sätt liknar möjligheterna här potentialen för batterisensorn, och breddar basen ytterligare för Insplorion.

Utvecklingsarbete för batterisensorn begränsat av nedstängningar
Utvecklingen av batterisensoraffären har påverkats mest av covid-19 så här långt enligt Insplorion. Några partners har drabbats av nedstängningar, vilket inneburit tappad effektivitet inom ett antal delprojekt. Det är dock här vi ser högst potential på sikt för Insplorion. Den globala marknaden för batterier väntas uppgå till USD 135 mdr, eller ca 1 300 mdr kr år 2027, vilket illustrerar en enorm potential. I ett räkneexempel där Insplorion når en penetration av 1 % av världsmarknaden 2027, och i sin tur når en royaltynivå motsvarande 1 % av intäkterna, skulle de generera royalties på ca 130 mkr per år. Värderas sedan en sådan royalty efter skatt till P/E 10x innebär detta ca 1 mdr kr, motsvarande en uppsida på ca 6 gånger Insplorions nuvarande marknadsvärde.

Sannolikhet för genombrott högre än reflekterat i värderingen
Aktien har kommit ned kraftigt i spåren av utbrottet av covid-19. Den långsiktiga potentialen har dock inte minskat, snarare tvärtom genom Insplorions nya projekt avseende vätgas. Kassaflöde från den löpande verksamheten, före förändringar i rörelsekapital, samt efter investeringar, var -3,9 mkr i Q1’20. Relaterar vi detta till Insplorions kassa på 18,1 mkr pekar det på att risken för en defensiv nyemission är låg på kort sikt. Sammantaget bedömer vi att aktien har en hög potential till en hög risk.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.