28 Feb, 2020

Analys Insplorion: "Högt tempo in i 2020"

Insplorion levererade en försäljning och rörelseresultat på 0,8 mkr respektive -2,4 mkr i Q4’19, vilket var i linje med våra förväntningar. Insplorion har nu inlett den första kommersialiseringen av luftkvalitetssensorerna tillsammans med Leading Light, där Mölndal Stad blir första kund. Givet de stora kostnadsbesparingar som Insplorions NPS-teknik kan leverera, bedömer vi att denna implicita sannolikhet i värderingen är för låg. Risker innefattar att det kan ta lång tid att komma till marknad, med fortsatta kapitalbehov som följd, men samtidigt kan det också gå fort givet de många samarbeten och utvecklingsprojekt Insplorion är inblandade i. Sammantaget bedömer vi att aktien har en hög potential till en hög risk.

Odramatiskt resultat i Q4’19…
Insplorion levererade en försäljning och rörelseresultat på 0,8 mkr respektive -2,4 mkr i Q4’19, vilket var i linje med våra förväntningar på 0,7 mkr respektive -2,6 mkr, drivet av instrumentförsäljningar som kommunicerats sedan tidigare. Insplorion har även meddelat att de tilldelats ca 5 mkr inom Horizon 2020 för att anpassa batterisensorn för fordonsapplikationer, samt utvecklar även nu en vätgassensor tillsammans med Chalmers och PowerCell, med anslag från energimyndigheten, som tilldelat projektet 3,8 mkr. Insplorion har nu också inlett den första kommersialiseringen av luftkvalitetssensorerna tillsammans med Leading Light, där Mölndal Stad blir första kund.

…men spännande framöver. Batterisensorn eggar mest
Den globala marknaden för batterier uppgår i dagsläget till ca 700 mdr kr och väntas växa med ca 6 – 7 % framöver enligt olika branschbedömare. Den globala marknaden väntas uppgå till USD 135 mdr, eller ca 1 300 mdr kr år 2027, vilket illustrerar en enorm potential för en teknologi som kan ta en, om än liten, del av kakan. I ett räkneexempel där Insplorion når en penetration av 1 % av världsmarknaden 2027, och i sin tur når en royaltynivå motsvarande 1 % av intäkterna, skulle de generera royalties på ca 130 mkr per år. Värderas denna intäkt till P/E 10x, som då den är i form av en royalty heller inte ger upphov till andra direkta kostnader, innebär detta ca 1 mdr kr, motsvarande en uppsida på nära 3 gånger Insplorions marknadsvärde idag. Batterisensorpatentet är nu även godkänt i Japan.

Sannolikhet för genombrott högre än reflekterat i värderingen
Givet de stora kostnadsbesparingar som Insplorions NPS-teknik kan leverera, bedömer vi att denna implicita sannolikhet i värderingen är för låg. Risker innefattar att det kan ta lång tid att komma till marknad, med fortsatta kapitalbehov som följd, men samtidigt kan det också gå fort givet de många samarbeten och utvecklingsprojekt Insplorion är inblandade i. Sammantaget bedömer vi att aktien har en hög potential till en hög risk.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.