13 Nov, 2018

Analys Irisity: "Nyemission, förvärv och fler LOIs"

Irisity aviserade under fredagen att man ämnar att genomföra en riktad nyemission om ca 1,4m aktier till en kurs om SEK 17,5, vilket motsvarade en rabatt om ca 20% på kursen de senaste 60 handelsdagarna. Detta tillför bolaget en likvid om SEKm 25 innan emissionskostnader. I samband med emissionen annonserades att bolaget befinner sig i förhandlingar om att förvärva den Göteborgsbaserade AI-untvecklaren/konsulten Visionists AB. Vi bedömer dock att större delen av emissionen kommer användas till att stärka balansräkningen och inte betala förvärvet. Vidare annonserade bolaget att två nya LOIs har tecknats, denna gång med Trigion, ett bolag inom Facilicom Group som är ett av de ledande bolagen inom facility management i Benelux-regionen och Aetos Technologies, ett Singaporebaserat bolag som ingår i en av Asiens största säkerhetskoncerner. Sammanfattningsvis justerar vi ned våra EPS estimat något (-14% 2019 och -7% 2020) men ökar försäljningen då dessa LOIs förväntas bidra till MRR relativt snabbt. Vi ser även att den finansiella risken i bolaget har sjunkit nu när balansräkningen har stärkts. Sammanfattningsvis ser vi hög potential i bolaget till en hög risk.

Riktad nyemission och eventuellt förvärv …
Irisity aviserade under fredagen att man ämnar att genomföra en riktad nyemission om ca 1,4m aktier till en kurs om SEK 17,5, vilket motsvarade en rabatt om ca 20% på kursen de senaste 60 handelsdagarna. Detta tillför bolaget en likvid om SEKm 25 innan emissionskostnader. Tagare i emissionen var nordiska institutionella investerare, privatpersoner samt befintliga ägare i bolaget. I samband med emissionen annonserades det att Irisity befinner sig i förhandlingar att förvärva den Göteborgsbaserade AI-utvecklaren/konsulten Visionists AB. Bolaget är en specialist inom AI och machine learning där över hälften av de anställda har en doktorsgrad inom området. Vi bedömer detta vara ett s.k. acqhireing förvarande när ett bolag enkom förvärvas för sina anställda. Irisity förvarnade för i sin Q3 rapport att man stod för en rekryteringsvåg, vi anser att denna typ av högkvalicerade utvecklare endast går att komma över på detta vis. Vi bedömer dock att förvärvet främst finansieras med befintlig kassa och att lejonparten av emissionslikviden används för att stärka balansräkningen.

…samt nya LOIs…
Strax efter bolaget meddelade att man ämnar genomföra en emission presenterade man två stycken LOIs, det första med Trigion, ett bolag inom Facilicom Group som är ett av de ledande bolagen inom facility management i Benelux-regionen. Det andra bolaget är Aetos Technologies, ett Singapore-baserat säkerhetsbolag som ingår i Surbana Jurong Group, en av de ledande säkerhetskoncernerna i Asien. Vi ser dessa LOIs som ett styrketecken och att det är fortsatt hög efterfrågan på Irisitys produkter. Vidare ser vi att förvärvet kan lösa de flaskhalsar som uppkommit genom den höga affärstakten. Vi såg t.ex. att bolaget tvingas skjuta på två pilotprojekt (Imperator och Securitas UAE p.g.a. flaskhalsar med personal).

…leder till estimatjusteringar
Förändringen i antal aktier samt rekryteringarna under genom förvärvet gör att vi justerar ner våra estimat för både EPS (-14% 2019 och -7% 2020). Vi ökar dock våra estimat för försäljningen något då dessa två bolag man senast skrivit LOIs med kommer ha relativt snabba pilotprojekt. Vi ser dock att den finansiella risken i bolaget minskar då kassan stärks. Detta gör att vi ser fortsatt hög potential i aktien till en hög risk.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.