11 Nov, 2019

Analys Irisity: "Utrullningen långsammare än väntat"

Bolaget rapporterade mjukvaruintäkter 6,9 mkr vilket motsvarar en tillväxt om knappt 5% q/q. De totala intäkterna inklusive aktiveringar uppgick till 11,5 mkr vilket var långt under våra förväntningar. Den minskade tillväxttakten beror på att bolaget fortsätter arbetet med att ställa om till 100% SaaS-intäkter. Ledningens målsättning är att det arbetet ska vara klart under Q4’19. Bolagets kassaflöde efter investeringar uppgick till -2,8 mkr vilket baserat på en månatlig run rate räcker i 8-12 månader. Vi tror dock att den negativa kassaflödestrenden kommer att vända och att bolagets checkräckningskredit är tillräcklig för att klara likviditetsgapet. Vi bedömer dock att marknadsfokus framöver kommer vara på likviditeteten i bolaget snarare än verksamheten. Vi sänker våra intäktsestimat för innevarande (-16%) och kommande (-40%) år. Vi justerar även ned vårt motiverade värde till 11-13 kr då vi ser en högre finansiell risk i bolaget. Vi ser dock fortfarande en hög potential givet den starka försäljningspipelinen.

En rapport långt under våra förväntningar…

Irisity rapporterade mjukvaruintäkter om 6,9 mkr vilket motsvarar 5% tillväxt q/q. De totala intäkterna, inklusive aktiveringar uppgick till 11,5 Mkr vilket var långt under våra förväntningar. Vi hade räknat med en tillväxt i mjukvaruintäkter om 15% q/q. Då kostnadsbasen var i linje med våra prognoser uppgick rörelseresultatet till -3,7 Mkr. Enligt bolaget tyngs omsättningen av att gamla avtal sägs upp. Dessa avtal har varit förenliga med höga övriga kostnader som nu sjunker samt en lägre bruttomarginal. Bolaget har även givit initiala rabatter (1-3 månader) vid utrullningen av licenser hos globala säkerhetsbolag. Vi bedömer att dessa rabatter har påverkat tillväxttakten negativt under kvartalet, men kommer att bära frukt i Q4’19 och under 2020 Bolaget annonserade i samband med rapporten ett nytt operationellt mål, intäkterna ska vid 2019 års slut, till 100% bestå av SaaS-licenser, jämfört med nuvarande 85%. Når man detta mål bedömer vi att bruttomarginalen kan fortsätta stiga.

…vilket ökar risken för nyemission…

Bolagets kassaflöde, efter investeringar uppgick till -2,8 mkr. Detta ger bolaget en kassa, baserat på senaste kvartalets siffror, som räcker i 8-12 månader. Vi bedömer att kassaflödet kommer att börja vända i Q4, men om försäljningsarbetet inte accelererar och intjäningen inte stärks ser vi ett potentiellt kapitalanskaffningsbehov. Vi ser dock att bolaget har en outnyttjad checkräkningskredit om 10 mkr. Denna kredit är tillräcklig för att klara likviditetsgapet, men vi bedömer att en nyemission likväl kan bli aktuell. Innan kassaflödet vänder bedömer vi att fokus hos aktiemarknaden kommer att vara den finansiella ställningen snarare än bolagets operationella utveckling.

…gör att vi justerar vårt motiverade värde

Vi sänker våra intäktsestimat för innevarande (-17%) och kommande (-46%) år. Vi justerar även ned vinstprognosen, EBIT med ca 20 mkr 2020. Då bolaget nu har en annan finansiell riskbild justerar vi ned det motiverade värdet till 11-13 kr. Trots utvecklingen under Q3 anser vi att bolaget fortsatt att utvecklas positivt under året och ser en fortsatt hög potential i aktien till en hög risk. Kursen är nu densamma som när den nya strategin om att bli ett renodlat SaaS-bolag annonserades. För ett år sedan hade bolaget avtal med 3 bolag om kommersiell utrullning (Trivalor, G4S i Lettland, Siteguard i Sydafrika samt Skankontroll) och MRR uppgick till 1,6 Mkr, nu 2,4 mkr. I dagsläget befinner sig 9 internationella bolag i kommersiell utrullning. De projekt som bolaget lagt på is med de kinesiska bolagen Dahua Technologies samt Hikvision har bidragit till att hålla uppe kostnaderna och störa fokus.

 

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.