9 Aug, 2018

Analys Lammhults Design Group: "Public Interior överraskar"

Lammhults Design Group rapporterar in en tillväxt om 2% organiskt (omsättning 231,8 vs. 227,2).. Q1 2017 var dock ett ovanligt starkt kvartal för LDG så jämförelsen är tuff. Någonting vi ser väldigt positivt på är att Public Interior växer med 6%. Detta segment har dessutom en högre marginal vilket gör att EBIT-marginalen stiger till 4%. Efter kvartalets utgång har man dessutom slutfört utflyttningen av Ires produktion från Lammhults Möbler vilket kommer leda till ytterligare marginalexpansion. Sammanfattningsvis ser vi medelhög potential i akten till låg risk.

INGA ÖVERRASKNINGAR I KVARTALET… 

LDG rapporterar in en tillväxt på 2% (omsättning 231,8 vs. 227,2) vilket var något lägre än vi väntat oss. Rörelsemarginalen stiger dock med 40 bps från 3,6% till 4% p.g.a. bättre produktmix. Vad som är positivt är att Public Interior som tidigare har drabbats av förseningar och produktionsstörningar hos underleverantörer nu levererar en stark tillväxt om 6%. Detta var något som ledningen var tydliga med efter Q3’17 rapporten då man rapporterade svaga siffror för detta segment men sedan såg en förbättring i Q4’17. Vi ser mycket positivt på att ledningen i bolaget klarar av att följa upp sina löften vilket gör att vi har ett högt förtroende för bolaget och känner oss trygga i våra estimat.

…MEN STARKA SIFFROR IFRÅN PUBLIC INTERIOR…

LDGs segment Public Interior visade en stark orderingång som var 33% högre än föregående år. Orderingången i Office & Home var dock ned 27%. Detta var främst relaterat till att Q1’17 var ett ovanligt starkt kvartal för bolaget och att påsken hamnade till stor del i Q1 detta år. Ledningen har indikerat att Q2 börjat starkt för detta segment vilket gör oss konfidenta i att nedgången var tillfällig och relaterad till en stark jämförelseperiod.

…leder till smärre estimatjusteringar
Vi väljer att justera ned våra estimat för försäljning något för perioden 2018-2020. Detta då vi anser att vi har varit för optimistiska i tidigare prognoser. Till följd av detta väljer vi att justera ned avkastningspotentialen till medelhög. Vi bibehåller dock prognosen om en stigande bruttomarginal då vi tror på en något ändrad produkt‑mix och något stigande marginaler. Vi härleder de stigande marginalerna till att Ires produktion nu har flyttats ut från Lammhults Möbler. Anledningen till detta är att ledningen bedömer att förutsättningarna för ökad lönsamhet i båda affärsområdena är goda. Dessutom ser vi en fortsatt stark byggkonjunktur i Sverige och även övriga Norden, vilket är en stark drivkraft för LDG. Vi bedömer även att bolaget har kapacitet i balansräkningen och kassaflödet för att överraska med ett förvärv under 2018. Sammanfattningsvis ser vi en medelhög potential i aktien till en låg risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.