22 Nov, 2019

Analys Maha Energy: "Kortsiktiga motgångar pressar aktien"

För andra gången i höst har Maha sänkt sin produktionsprognos för 2019, från 3 300 – 3 660 bopd till nu 2 750 – 2 900 bopd. Det beror dock inte på produktionskapaciteten utan begränsningar och förseningar med utrustning för att ta hand om den medföljande gasen. Sänkningen förändrar inte heller den långsiktiga potentialen utan skjuter endast produktionslyftet ytterligare något på framtiden. Därför ser vi den starka negativa kursreaktionen på beskedet (-13% på beskedet) som ett överdrivet uttryck för misstroende mot ledningens förmåga att utveckla fälten. Sammantaget har vi justerat ner vår prognos för EBIT med 19% för 2019e och 9% för 2020e. Med ett lyft till platåproduktion på Tie nästa år, en fortsatt utveckling av Tartaruga och möjligheten till ett kreativt användande av bolagets digra kassa räknar vi med en fortsatt brant produktionsökning från vår förväntan för 2019 på 2850 bopd till 5500 bopd i snitt nästa år. Aktien är nu ner 40% från toppen och värderingen av EV/EBITDA på 5,5x 2019e och 2,6x 2020e lämnar utrymme för en fortsatt uppvärdering. Med ett besked om ett större förvärv som potentiell trigger ser vi fortsatt en hög potential i aktien, till en medelhög risk.

Andra prognossänkningen sedan sommaren
För andra gången hittills i höst har Maha sänkt sin produktionsprognos för helåret, i augusti från ursprungliga 3990 fat om dagen till intervallet 3 300 – 3 660 fat om dagen, och nu till 2 750 – 2 900 fat om dagen. Sänkningen som är hänförlig till Tie-fältet beror dock inte på fältets produktionskapacitet på 4850 bopd, vilket är den beräknade platåkapaciteten för fältet. Sänkningen är istället hänförlig till ett flertal utmaningar med att ta hand om den medföljande gasen. Dels ett tillstånd som gick ut i mitten av oktober, och dels förseningar av nödvändig utrustning på Tie-fältet som begränsar gashanteringskapaciteten och därigenom oljeproduktionen, men även ökar gasinnehållet i produktionen. Sammantaget har vi justerat ner vår prognos för EBIT med 19% för 2019e och 9% för 2020e.

Oförändrad potential för Tie
Eftersom sänkningen av helårsprognosen inte förändrar den långsiktiga potentialen för fältet utan endast skjuter nästa produktionslyft ytterligare något på framtiden så ser vi den starka negativa kursreaktionen på beskedet (-13% på beskedet) som ett uttryck för misstroende mot ledningens förmåga att utveckla fälten. Det tycker vi dock är en alldeles för snäv syn på bolaget och ledningen. Sedan noteringen på 4,75 kr i juli 2016, har man på kort tid och med periodvisa motgångar, presterat en mycket stark utveckling av både bolaget och aktien. Med ett lyft till platåproduktion på Tie nästa år, en fortsatt utveckling av Tartaruga och möjligheten till ett kreativt användande av bolagets digra kassa räknar vi med en fortsatt brant produktionsökning från vår förväntan för 2019 på 2850 bopd till 5500 bopd i snitt nästa år.

Aktien ner 40% från toppen – utrymme för uppvärdering
Med en fortsatt hälsosam netback per fat på över USD 40 sjunker värderingen av EV/EBITDA på 5,5x 2019e till 2,6x 2020e, vilket lämnar utrymme för en fortsatt uppvärdering. Även om motvinden med utrustning och tillståndsfrågor håller i sig även in i början av 2020, ser vi låg risk för att produktionsökningen inte ska materialiseras på något års sikt. Med fortsatta framsteg med att lyfta produktionsbegränsningar och ett potentiellt besked om ett större förvärv som potentiella triggers ser vi fortsatt en hög potential i aktien, till en medelhög risk.

 

 

 

 

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.